Sprečavanje migrantske rute preko Jadrana

Unatoč zatvaranju balkanske rute, migranti ne odustaju od opasnih putovanja morem kako bi došli do Europe. Prema podacima visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, od početka godine morskim putem stiglo ih je više od 170 tisuća, od toga 20 tisuća u Italiju.

Talijanska obalna straža u samo jednom je danu izvela 17 spasilačkih operacija, pri čemu je spašeno više od 2100 migranata.

Zatvaranjem balkanske rute Italija bi mogla postati i alternativni put za migrante zarobljene na grčko-makedonskoj granici. Hrvatska i Albanija spriječit će, stoga, otvaranje nove migrantske rute preko Jadranskog mora, dogovorili su ministri obrane Josip Buljević i Mimi Kodheli.

U prevenciji migrantskog vala možemo puno toga napraviti. Dominantno smo razgovarali o tome kako prevenirati situaciju koja bi za nas bila vrlo nepovoljna - da migranti krenu južnom hrvatskom rutom, rekao je Buljević. Potvrdila je to i albanska kolegica Kodheli: I naše Ministarstvo obrane sudjeluje samo u potpori političkoj odluci koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova, zaduženo za sigrunost i za migrante. U svakom slučaju, bit ćemo dio europskog plana.

Više desetaka tisuća migranata ne napušta zatvorenu grčko-makedonsku granicu gdje je stanje sve napetije, a učestali su i sukobi s policijom.

Njemačka: Koalicija dogovorila Zakon o integraciji

A nakon smanjenje pritiska izbjeglica na njemačke granice, saveznici u tamošnjoj velikoj koaliciji dogovorili su uvođenje zakona o integraciji. Aktivno uključivanje u njemačko društvo prema njemu će postati obvezno za sve migrante.

Izazov nije samo registrirati velik broj izbjeglica koje su došle u Njemačku nego ih i integrirati, ističe kancelarka Angela Merkel. Ovaj zakon šalje signal - integracija se isplati. Oni koji sudjeluju dobit će priznanje, prosperitet i slobodu, a vremenom i građanska prava i obveze, navodi Sigmar Gabriel, njemački vicekancelar i predsjednik SPD-a.

Onima koji se ne žele integrirati prijeti gubitak azilantskih prava. Kako bi izbjeglicama pomogla u uključivanju na tržište rada, njemačka vlada planira otvoriti 100.000 novih radnih mjesta.