U Jasenovcu održana komemoracija Koordinacije židovskih općina

Komemoracija u Jasenovcu za žrtve ustaškog koncentracijskog logora, koju je organizirala Koordinacija židovskih općina počela je molitvom za mrtve i stavljanjem simboličnih kamenčića podno spomenika "Cvijet". Molitvu za mrtve, kadiš, predvodio je glavni rabin za Hrvatsku Luciano Moše Prelević.
Prva je to od triju komemoracija u Jasenovcu - idućeg je petka službena komemoracija, a 24. ovog mjeseca ona u organizaciji Saveza antifašističkih boraca.

Predstavnici židovskih općina istaknuli su da je osuda ustaškog režima koju je nedavno izrekla predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla prekasno. Potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka izdvojili su kao primjer relativizacije jasenovačkih strahota. 'Ovo je lavina koja se kotrlja već preko godinu dana i ono što sam rekao ponovit ću - to nas podsjeća na ono što se događalo u takozvanoj NDH 1941. a počelo je 1933. u Njemačkoj', izjavio je predsjednik Koordinacije Ognjen Kraus.

U obilazak spomen područja pristigli su i brojni diplomati, od veleposlanice Izraela, do predstavnika Sjedinjenih Država, Francuske, Njemačke i Kanade. No, na iznenađenje mnogih, ondje ih nije dočekala ravnateljica Javne ustanove spomen područje Jasenovac Nataša Jovičić. Ona je pohodila požeškog biskupa Antuna Škvorčevića s kojim dogovara detalje državne komemoracije za tjedan dana.

Žrtvama su se poklonile brojne civilne udruge, političari, bivši predsjednik Ivo Josipović. Stigli su i predstavnici SNV-a koji će biti i na komemoraciji Saveza Antifašističkih boraca 24. travnja. 'Danas smo u ozbiljnoj situaciji - mijenjaju se vrijednosti. Ne govorimo o prošlosti, nego o budućnosti. Govorimo o tome hoć li ova naša lijepa domovina poštovati europsku tradiciju antifašizma, ili će se prikloniti onim snagama za koje smo misli da su sišle s povijesne scene', izjavio je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

U Jasenovcu će biti organizirane najmanje tri komemoracije

Podsjećamo, Koordinacija je donijela odluku o bojkotu službene komemoracije s državnim vrhom 22. travnja, koju nisu promijenili ni nakon poziva predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović na zajedničko komemoriranje.