'Bolje je novac uložiti u Siriju nego u prolazak migranata'

Ulaganje novca za prolazak migranata europskim zemljama lošija je varijanta od ulaganja u zemlje gdje se odvijaju sukobi i gdje bi mogao biti uložen u zaustavljanje rata i obnovu, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Bratislavi gdje sudjeluje na GLOBSEC-u 2016., forumu o globalnoj sigurnosti na kojem će neke od tema biti izbjeglička kriza i stabiliziranje regije iz koje stižu migranti.

Kada usporedite činjenicu da je Hrvatska potrošila oko 20 milijuna eura za migrantska kretanja, a da ćemo u četiri godine uložiti milijun eura u Siriju, vidite kolika je to diskrepancija, koliko je novca potrošeno i koliko je moglo biti uloženo u zemlje gdje su konflikti - da se zaustavi rat, pomogne obnovi i izbjegličkim kampovima, rekla je Grabar-Kitarović u izjavi hrvatskim novinarima uoči sudjelovanja na panelu posvećenom mladim vođama u europskoj politici.

Predsjednica se posebno osvrnula na narušene odnose s Rusijom i istaknula važnost dijaloga, ali i poštovanja međunarodnog prava, a kao prioritet u Jugoistočnoj Europi navela smirivanje napetosti, jer one preko noći mogu eskalirati. Zauzela se i za veće izdvajanje za hrvatske oružane snage.

Konferencija GLOBSEC u Bratislavi, posvećena svjetskom miru i stabilnosti, posljednji je događaj tog kalibra prije samita NATO-a u Varšavi u lipnju. Prilika je to da se još jednom iskristaliziraju sigurnosne smjernice i prioriteti Zapada. Hrvatska kao članica Unije i NATO-a, u čijem susjedstvu još nije dovršen proces euroatlantskih integracija - u tome može i mora imati važnu ulogu. U tom kontekstu predsjednica svojim dolaskom šalje jasnu poruku.

Na marginama skupa predsjednica RH imat će niz bilateralnih sastanaka.