Kovač: Spremni prihvatiti izbjeglice, ali očekujemo da dogovor poštuju svi

Migrantska kriza postala je najvažnija politička tema ne samo u Europskoj uniji, nego i šire, a izravno se odnosi i na države sudionice Jadransko-jonske inicijative.

Upravo je migrantska kriza tema 14. konferencije predsjednika parlamenata država sudionica Jadransko-jonske inicijative u Splitu. Namjera predsjednika Hrvatskoga sabora Željka Reinera je podignuti razmjenu mišljenja o tom gorućem problemu i na međuparlamentarnu razinu te dati parlamentarni doprinos država sudionica inicijative jačanju sveobuhvatnog, održivog i solidarnog rješenja za taj europski i globalni izazov.

U borbi protiv nezakonitih migracija moramo misliti na Albaniju, BiH i Crnu Goru kako ne bi nastali novi migrantski putevi, istaknuo je Reiner na konferenciji predsjednika parlamenata te inicijative koja okuplja osam zemalja. Dodao je da je migrantska kriza postala kaotična i nekontrolirana jer je Europa nije na vrijeme prepoznala.

Ministar Kovač je naglasio kako migrantska kriza pokazuje da su zemlje Jadransko-jonske incijative sudbinski povezane i ne mogu jedne bez drugih u prevladavanju tih poteškoća. Migrantski tokovi se mijenjaju iz sata u sat, a to pokazuje kako u rješavanju tog problema zajednički trebamo biti fleksibilni i prilagođavati svoje postupke sukladno razvoju situacije, kazao je.

Šef hrvatske diplomacije smatra da migrantska kriza nije samo humanitarno pitanje, nego i "sigurnosni problem" te je nužno jačati zaštitu granica Europske unije radi potpore schengenskom sustavu.

Također je rekao kako Hrvatska podupire zajednički dogovor zemalja članica Unije o raspodjeli kvota izbjeglica. Hrvatska je spremna ispoštovati svoju obvezu o prihvatu 486 izbjeglica iz Turske ako taj dogovor poštuju svi jer vidimo da neke zemlje nisu spremne prihvatiti izbjeglice u okviru dogovorene kvote tako da nije sigurno hoće li taj dogovor biti ispoštovan, rekao je Kovač.

Druga tema splitske konferencije, očekuje se, dat će uvid u napredak koji je postignut u provedbi Strategije Europske unije za Jadransko-jonsku regiju u proteklih petnaest mjeseci te u mogućnostima koje se otvaraju u daljnjoj suradnji na području gospodarstva, prometa, turizma, kulture i zaštite okoliša.