Snažan potres u Ekvadoru - 233 mrtvih, 1.500 ozlijeđenih

U snažnom potresu koji je pogodio Ekvador poginulo je 233 ljudi, a gotovo 1.500 je ozlijeđeno, objavile su vlasti. Američka geološka služba javila je u jutarnjim satima da je novi potres jakosti 6,1 zabilježen u nedjelju na pacifičkom otoku Tongi, na dubini od 66 kilometara.

U najsnažnijem potresu koji je u proteklih nekoliko desetljeća pogodio Ekvador, jakosti 7,8 po Richteru, u subotu su uništeni priobalni gradovi, a stanovnici su pobjegli na povišena područja.

Potres je pruzročio štetu i u velikom komercijalnom središtu Guayaquilu, u kojem su se neke zgrade djelomično urušile, a na cestama su nastale pukotine. U tom gradu srušio se i most. Nakon ovog potresa slijedilo je 55 manjih podrhtavanja tla, objavila je seizmička služba.

Predsjednik Rafael Correa proglasio je izvanredno stanje u šest pogođenih pokrajina i pozvao 16 milijuna stanovnika da ostanu mirni. Vlasti su pozvale stanovnike obalnih područja na evakuaciju zbog straha od plimnog vala. Prestrašeni stanovnici izašli su na ulice glavnoga grada Quita, udaljenog stotine kilometara od epicentra potresa koji je pogodio obalno područje.

Potres je zabilježen na dubini od 20 kilometara i osjetio se širom zemlje. Neka su sela potpuno uništena, kazao je Gabriel Alcívar, gradonačelnik Pedernalesa u pogođenoj pokrajini Manabi. Ono što se dogodilo ovdje u Pedernalesu je katastrofalno, dodao je.

Ramón Solorzano (46) iz Manta kazao je da s obitelji namjerava napustiti taj grad. Većina je ljudi na ulicama s ruksacima i kreće se prema povišenim područjima, rekao je u telefonskom razgovoru putem aplikacije WhatsApp. Na ulicama su pukotine, nema struje i telefoni ne rade, dodao je. Kontrolni toranj u zračnoj luci srušio se.

Dijelovi glavnoga grada također su ostali bez struje i telefona, a slike objavljene na društvenim medijima pokazuju pukotine na zidovima trgovačkih centara.

Pacifički centar za tsunami upozorio je na mogućnost valova do metra na nekim dijelovima ekvadorske obale, no poslije je to upozorenje opozvano.

Prema vladinim izvješćima, proizvodnja nafte nije poremećena, no glavna rafinerija Esmeraldas, koja se nalazi u blizini epicentra, prekinula je s radom.