Vlada se nije odazvala pozivu sindikata, Petrov poslao pismo

Predstavnici Vlade nisu se odazvali pozivu sindikata na nastavak pregovora u zgradi Matice, a potpredsjednik Vlade Božo Petrov u pismu je potvrdio sindikalistima da će se pregovori nastaviti idućeg tjedna, od 25. travnja.

Od predstavnika šest mjerodavnih ministarstva pozivu na sastanak s čelnicima šest sindikata javnih službi došao je samo pomoćnik ministra kulture, no on je odustao kad je vidio da je sam. To znači da se u Vladi nisu iskoordinirali i obavijestili Ministarstvo kulture kako ne misle doći na pregovore, rekao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Vladi je poručio da su sindikati odgovorni i brinu se zbog teškoća vezanih uz sporazum o povećanju plaća te izrazio spremnost na kompromis i socijalni dijalog. Sindikati žele riješiti problem, dok se Vlada bavi drugim pitanjima, svojim unutarnjim odnosima i nesporazumima, ili nije svjesna težine problema, izjavio je.

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov poslao je sindikatima pismo u kojem najavljuje nastavak pregovora idućeg tjedna. Pismo je puno dobrih namjera i apstraktnih formulacija o važnosti socijalnog dijaloga, kazao je Ribić i citirao Goethea rekavši - djela, a ne riječi.

 
U emisiji Hrvatska uživo gostovali su Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata, i Vilim Ribić koji je izjavio da sindikati ne žele problem rješavati sudskim postupcima i spremni su na razgovore o reprogramu.

Upitan očekuje li i dalje dolazak premijera Tihomira Oreškovića na pregovore, Ribić je istaknuo kako je sindikatima važno da Orešković dođe na sastanak radi uvida u težinu problema jer nisu sigurni da su Vladini pregovarači toga svjesni.