Sanader svjedočio tri dana - Vrdoljak: Vlada za Inu ne čini ništa

Bivši premijer Ivo Sanader podignuo je prašinu u javnosti nakon svjedočenja u Londonu gdje je bio svjedok na arbitražnom sudu u postupku koji je Hrvatska pokrenula protiv MOL-a. Prema neslužbenim informacijama, postupak je pri kraju. Sud bi pravorijek trebao donijeti potkraj godine.

Sanaderovo svjedočenje, na poziv predsjednika arbitražnog suda Neila Caplana, trajalo je tri dana. Bivši premijer posvjedočio je kako nije bilo ni primanja ni davanja mita prilikom izmjene dioničarskog ugovora. 'Spor se vodi na prijedlog vlade Zorana Milanovića koja je pokrenula arbitražu optužujući me da sam primio mito i optužujući MOL da mi je mito dao. To ništa nije istina i to nije dokazano na hrvatskom sudu', izjavio je u telefonskom razgovoru za HRT Ivo Sanader.

Izgubi li Hrvatska protiv MOL-a, ispast će da je bivši premijer svjedočio protiv države koju je vodio. Njegova odvjetnica Jadranka Sloković smatra kako nitko od Sanadera ne može tražiti da uime države prizna djelo koje nije počinio ili da ga se sili na to. Milanovićeva je vlada, kaže, postupila neodgovorno temeljeći tužbu na presudi koju je poslije srušio Ustavni sud.

Bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak tvrdi kako je presuda bila pravomoćna jer ju je potvrdio Vrhovni sud. Dodaje kako su protutužbom odgovorili da Mađarima ne bi trebali platiti gubitke štetnih ugovora vezanih za plinski biznis. 'Te ugovore potpisali su profesionali domoljubi koji se sada ne stide otići svjedočiti protiv svoje države da bi zaštili svoj interes. Može ih biti sramota', zaključuje Vrdoljak.

Vrdoljak u Dnevniku 3: Vlada ne čini ništa u obrani Ine - to je kazneno djelo

'Ina je veliki nacionalni interes RH, iako ne treba dramatizirati. Ova vlada ne čuva hrvatske interese u Ini - a nečinjenje u vezi s ovim kazneno je djelo', izjavio je gostujući u Dnevniku 3 Ivan Vrdoljak. Dodao je kako se danas u Ini dijele otkazi, a izostaju ulaganja. 'Nisam vidio da je tada gospodin Božo Petrov intervenirao', kazao je. 'Odvjetnici rade za novac, a moj je posao raditi za državu', dodao je Vrdoljak te pozvao političku elitu da napusti paradigmu - prodavanja nacionalnog blaga za privatni interes. Potvrdio je da bi Hrvatska u slučaju gubitka ovog spora Mađarima mogla platiti odštetu od gotovo 5 milijardi kuna.