'Paljba' oporbe po mirovinskoj reformi - Šuker: Izokreće teze!

Na početku saborske sjednice više je klubova zatražilo stanku zbog najave promjena u mirovinskom sustavu. Predviđeno je brže izjednačavanje radnog vijeka za muškarce i žene, te će od 2023. svi raditi do 67. godine. U prijevremenu mirovinu će se moći s navršene 62 godine. Saborska oporba nazvala je to udarom na građane u korist krupnoga kapitala. Iz HDZ-a replicirali su da su poruke oporbe politikanske te da se ništa neće mijenjati bez rasprave u Saboru.

'Nakon invazije na medije i radnička prava - na građane se udara napadom na mirovinski sustav, osnovu socijalne sigurnosti građana', poručio je u ime Kluba SDP-a Mirando Mrsić. Dodao je kako je vlada Zorana Milanovića donijela izbalasiran i stabilan zakon o mirovinskom osiguranju. Najavljene izmjene idu naruku samo kapitalu - ovo je vlada kapitala', poručio je. Upitao se 'što će se dogoditi s radnicima koji ostanu bez posla i ne mogu otići u prijevremenu mirovinu prije 62. godine?'. Također je kazao kako se se izmjenama penaliziraju i žene.

Goran Beus Richembergh uime Kluba HNS-a pozvao je Vladu i sva ministarstva da se počnu baviti reformama koje će otvarati perspektivu i nova radna mjesta te da ne mijenjaju ustabiljeni sustav koji je u pregovorima s EU-om, ali i u kasnijoj primjeni - stabiliziran. 'Molimo Vladu da ne šalje ružnu poruku nezaposlenima, i ljudima koji su u poznoj dobi svoga radnog vijeka', poručio je  Beus Richembergh.

'Do sada su vlade pred EK branile radnike i mirovinski sustav - i vlada Jadranke Kosor i Zorana Milanovića. Ovim promjenama dodatno se kažnjavaju oni koji imaju najviše staža. Jesu li to reforme, kolege iz Mosta?', upitao je Silvano Hrelja iz HSU-a. 'Ljudi ne odlaze u prijevremenu mirovinu jer žele, nego zato što im propadaju tvrtke. Otpušta se velikom lakoćom - zbog profita, a profit u Hrvatskoj je samo neplaćeni rad', dodao je.

Nansi Tireli uime Laburista kazala je kako se o reformama govori samo onda kad se ukidaju socijalna prava, kad se povećava polica zdravstvenog osiguranja, a nitko ne snosi odgovornost zato što sve te reforme idu na teret građana. 'Ako se pokazalo da imamo dobre projekcije - zašto trebamo sami sebe resetirati svake četiri godine i natjecati se u tome tko je bio pametniji', poručila je. 'Dok se nabacujete reformama, a nemate projekcije - te su reforme ništa drugo nego zamagljivanje očiju', zaključila je svoje izlaganje Tireli.

Ivan Šuker zastupnicima je poručio kako je najveći problem 1,370.000 zaposlenih, od kojih je više od 300.000 vezano za državu i 1,250.000 umirovljenika. 'Ali kad netko uzme 6 milijardi budućih prihoda mirovinskog sustava da bi smanjio javni dug - onda je to fenomenalna reforma', kazao je Šuker koji je prozvao oporbu da politizira i izokreće teze. Dodao je i kako 'nas je preko 15 milijardi kuna koštao referendum o ZOR-u - samo radi izmjene jedne rečenice u zakonu'.