Dogovor o klimi - Grabar-Kitarović: Nemamo što čekati

Predstavnici 171 države, među kojima i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, potpisali su u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku međunarodni  sporazum koji bi trebao usporiti zagrijavanje planeta dogovoren na konferenciji o klimi u Parizu u prosincu prošle godine.

Pariškim sporazumom 195 država obvezalo se ograničiti globalno zagrijavanje na manje od 2 stupnja Celzijeva u usporedbi s predindustrijskim razdobljem, što znači da svijet treba okrenuti leđa fosilnim gorivima.Ovo je povijesni trenutak. Nikada prije nije toliko velik broj zemalja potpisao neki međunarodni sporazum u jednom danu, rekao je otvarajući svečanost glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Prethodni rekord postavljen je 1982. kada je 119 zemalja parafiralo UN-ovu konvenciju o pravu mora.

Ban Ki-moon čestitao je svim potpisnicima, a posebno predstavnicima 15 malih, većinom otočnih država koje su ovom prigodom predale i instrumente o ratifikaciji sporazuma, a kojima posebno prijete klimatske promjene. To su Barbados, Belize, Fiji, Granada, Maldivi, Maršalovi Otoci, Mauricijus, Nauru, Paulu, Palestina, Sveti Kristofor i Nevis, Sveta Lucija, Samoa, Somalija i Tuvalu.

Ban Ki-moon upozorio je da je svijet suočen s rekordnim globalnim temperaturama, rekordno brzim topljenjem ledenjaka i rekordnim razinama CO2 u atmosferi, apelirajući na svjetske čelnike da sporazum stupi na snagu što je moguće prije. Utrkujemo se s vremenom. Vrijeme potrošnje bez snošenja posljedica je završilo, kazao je.

Svjetske čelnike pozvao je da dekarboniziraju svoja gospodarstva i pomognu siromašnim zemljama, ističući da borba protiv klimatskih promjena nije opterećenje nego donosi i mnogobrojne koristi u vidu iskorjenjivanja siromaštva, stvaranja zelenih radnih mjesta, eliminacije gladi, sprječavanja nestabilnosti i poboljšanja života ljudi.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je na svečanosti potpisivanja međunarodnog sporazuma o klimi u UN-u rekla da bi svijet trebao Pariški sporazum smatrati pokretačem društva na putu prema ekološki prihvatljivom razvoju. Hrvatska je aktivno uključena u njegovu pripremu i usvajanje, rekla je u svom govoru pred predstavnicima 171 države.  

U 2017. očekuje ratifikaciju sporazuma u Saboru. Među prvim smo zemljama koje izrađuju niskougljičnu strategiju koja je potpuno usklađena s obvezama iz Pariškog sporazuma. Cilj RH je postati društvo temeljeno na zelenim tehnologijama, naglasila je. Usvajanje Pariškog sporazuma ocijenila je tek početkom dugog i teškog puta. Francuski predsjednik Francois Hollande, koji je prvi potpisao sporazum, istaknuo je da je svijet u Parizu pokazao solidarnost, partnerstvo i odgovornost i pozvao na brzu ratifikaciju sporazuma kako bi se dana obećanja brzo pretvorilo u djela.

Da bi sporazum stupio na snagu, ratificirati ga mora 55 zemalja koje ispuštaju najmanje 55% svih emisija plinova s učinkom staklenika, napomenuo je, ističući da će francuski parlament to učiniti do ljeta, a EU do kraja godine.

Hollande je pozvao cijeli svijet i sve ljude a ne samo države da se uključe u borbu protiv klimatskih promjena. Čovječanstvo je sposobno za najbolje i najgore. Danas svjedočimo najboljem. Ostavimo za sobom ono najgore, našu sposobnost uništavanja i sačuvajmo dragocjena bogatstva kako bismo ih ostavili budućim generacijama, kazao je.

U New Yorku danas nije bilo vodećih ljudi ključnih zemalja koje su veliki onečišćivači, kao što su američki predsjednik Barack Obama i njegov ruski kolega Vladimir Putin ili indijski premijer Narendra Modi. No potpis sporazuma tek je prva etapa, jer dokument stupa na snagu u roku od 30 dana nakon što ga ratificira 55 zemalja koje ispuštaju najmanje 55 posto svih emisija plinova s učinkom staklenika. To bi se moglo dogoditi tek 2017.

Da bio se osigurao prag od 55 zemalja i 55 posto emisija stakleničkih plinova, sporazum treba ratifcirati barem jedan ili dva velika svjetska onečišćivača, a to su Sjedinjene Države, Kina, Europska unija, Rusija, Indija. Kina, odgovorna za 20 posto emisija i SAD, odgovoran za 18 posto, obećali su ga ratificirati prije kraja godine.

Za američku stranu sporazum je tako dogovoren da demokratskom predsjedniku Obami neće trebati pristanak Kongresa u kojem većinu imaju republikanci i koji se protive tekstu sporazuma.