Dan planeta Zemlje - posvećen šumama

Dan planeta Zemlje obilježava se danas 22. travnja na svim kontinentima brojnim događajima posvećenima očuvanju i zaštiti okoliša, a ove je godine posebice u fokusu obnova šuma, njihova zaštita i smanjenje onečišćenja.

U povodu toga u Hrvatskom novinarskom društvu dodijeljene su nagrade 'Velebitska degenija' za najbolje novinarske radove na području zaštite okoliša i prirode.

Za najbolji novinarski rad u televizijskom novinarstvu ocjenjivački sud jednoglasno je proglasio prilog Opasni pašnjački korovi, novinara HTV-a Vlatka Grgurića.U kategoriji tisak i internet dobitnik je internetski portal Tris iz Šibenika, odnosno autor Goran Šimac za intervjuu s profesoricom Mariom Ritom D' Orsogna pod naslovom „Rušenje laži i mitova o nafti“.U području radijskog novinarstva nagrada „Velebitska degenija“ dodijeljena je novinarki Karmen Valenta za emisiju „Bez cenzure“, emitiranu na sisačkom Radiju Quirinus pod nazivom „Jeste li za izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori?“

Obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa i kako bi se skrenula pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja. Počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u1970. kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem SAD-a održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša. U Hrvatskoj se taj dan organizirano obilježava od 1990.

Akcijom posvećenom očuvanju i zaštiti okoliša pridružio se i Nacionalni park Krka. Ljubitelji prirode čistili su nelegalno odlagalište otpada na Lozovcu - nadomak ulaza u Park - gdje su bačene tone smeća.

Gospodarenje otpadom, preuzete obveze od Europske unije i njihova provedba na razini općina i gradova još uvijek su u većem dijelu Hrvatske nedovoljno ili neriješena pitanja. U Studiju 4 o tome je govorio ministar zaštite okoliša i prirode, profesor Slaven Dobrović.

Najljepši školski vrtovi

U sklopu projekta HRT-a "Najljepši školski vrtovi" u zagrebačkog Gradskoj skupštini bit će otvorena izložba fotografija pobjedničkih školskih vrtova, te održan stručni skup na kojem će, uz krajobrazne arhitekte, svoja iskustva nazočnima prenijeti voditelji pobjedničkih školskih vrtova. Skup se održava pod motom "Djeca i cvijeće mogu rasti zajedno", s namjerom da djeca i njihovi odgojitelji zajedničkim trudom uljepšaju svoj okoliš.