Kako djecu bez roditeljske skrbi pripremiti za tržište rada?

U Hrvatskoj je oko 2.500 djece - bez roditeljske skrbi. To znači da se država o njima brine do 21. godine, a onda su prepušteni sami sebi.

Doći na tržište rada i ondje se zadržati - najveći je izazov. Nakon učeničkog doma, 19-godišnji Nikola smjestio se u stambenoj zajednici. O životu bez roditeljske skrbi ne želi govoriti. Svjestan je da nakon doškolovanja mora pronaći posao i osamostaliti se. Očekuj najbolje, a nadaj se najgorem kako bude bude, ne znam, vjerujem da će biti u redu i treba se boriti naravno, rekao je Nikola Cojkić.

Borba nosi velike strahove: hoće li zaraditi dovoljno za hranu, stanarinu, režije? Da ih život ih nije mazio, dobro zna i odgojiteljica stambene zajednice dječjeg doma Zagreb. Taj osjećaj je teško izbrisiv, međutim sa godinama i sa zrelošću malo stvari u životu drugačije gledaju. Tako da, nisu sami, tu smo mi, tu su velim razni drugi pomagači, rekla je odgojiteljica Jelena Rukavina Kalinić.

O njima se posebno brinu i u zavodu za zapošljavanje. Pripremaju ih za posao, samozapošljavanje, stručno osposobljavanje. Na poslodavcima je velika odgovornost. Neki su pokazali solidarnost.