Treća komemoracija u Jasenovcu nije prošla bez političkih poruka

U Jasenovcu je održana treća i posljednja ovogodišnja komemoracija žrtvama ustaškog logora koju je organizirao Savez antifašističkih boraca i antifašista u suradnji s Antifašističkom ligom Hrvatske, SNV-om, Savezom Roma te udrugama civilnoga društva.

Na komemoraciji je bilo više od dvije tisuće ljudi. Velik broj njih došao je autobusima iz više hrvatskih gradova, ali i iz Beograda i Banjaluke. Ondje su bili i bivši predsjednik i počasni predsjednik SABA-e Stjepan Mesić, bivši predsjednik Ivo Josipović te predsjednik SDP-a Zoran Milanović, kao i brojni SDP-ovi saborski zastupnici te zastupnik laburista Jaroslav Pecnik i zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi.

Okupljenima se obratio Stjepan Mesić. Za podjele u društvu i negiranje zločina prozvao je trenutačnu vlast. 'Ovdje sam da još jednom kažemo istinu u lice svima koji nas zasipaju lažima o Pavelićevoj državi. Govorimo istinu i zbog toga nekima smetamo pa nas optužuju da politiziramo Jasenovac - lažu, poručio je Mesić. Novinarima je potvrdio da će i dalje biti u politici. 'Zna se na kojoj sam strani i bit ću aktivniji', rekao je.

Ivo Josipović je istaknuo i da je današnji 'veličanstveni skup' u Jasenovcu pokazao da u Hrvatskoj dominiraju oni koji razumiju što je bio Drugi svjetski rat, kakvi su se zločini dogodili od strane ustaškog režima i koji razumiju da je bilo dobro boriti se protiv fašizma. 'Oni koji misle drugačije  ne čine dobro Hrvatskoj', kazao je.

Komemoraciji je nazočilo brojno izaslanstvo SDP-a na čelu sa predsjednikom stranke Zoranom Milanovićem. On novinarima nije dao izjavu, ali je na svome Facebook profilu objavio poruku u kojoj također naglašava da se ne smije dopustiti relativizacija jasenovačkih žrtava. 'Ne smijemo nikad zaboraviti zlo koje je ovdje učinjeno i dopustiti relativizaciju žrtava. Odobravanje politike relativizacije ustaškog režima je i moralno bijedno i štetno za Hrvatsku. No pasaran!', poručio je Milanović.

Predsjednik SABA-e Franjo Habulin vlasti zamjera to što Hrvatsku, kako je rekao, na neki način gura u ekstremno desnu stranu. 'Relativizira se ustaštvo, fašizam, a mislim da hrvatski narod ne želi tu ideologiju, ne želi sistem koji je preživljen i koji je nanio ogromno zlo građanima Hrvatske u ono vrijeme. Ne želimo se vratiti natrag', poručio je te dodao kako se 'razgovorom za stolom' sve strane trebaju dogovoriti o ovom pitanju.