"Svaki treći umirovljenik je siromašan"

Hrvatska stranka umirovljenika pokrenula je peticiju protiv poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna, a potpisi se prikupljaju u svim većim gradovima do kraja mjeseca. Pozvali su udruge civilnog društva, sindikate, političke stranke i građane da ih podupru. Prikupe li dovoljan broj potpisa, najavili su i referendum. Istodobno je potpisivanje peticije protiv siromašenja starijih osoba pokrenuo Sindikat umirovljenika Hrvatske

Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, kazao je za HRT-ov Studio 4 da je temeljni razlog zašto se pokreće peticija to što cijena od 70 kuna izdrži sve troškove koji se stvaraju putem dopunskog zdravstvenog osiguranja. Ministar zanemaruje činjenicu da je država u proteklih šest godina ostala 850 milijuna kuna dužna dopunskom zdravstvenom osiguranju za 975.000 osoba za koje je dužna ona plaćati zbog takvog socijalnog statusa. Sedamsto tisuća ljudi, od toga je 70% umirovljenika, imaju primanja ispod prihodovnog cenzusa, a to je po članu obitelji 1.516 kn, odnosno 1.939 kn ako osoba živi kao samac. To je bila dužna učiniti država. I sada umjesto da riješi i uplati taj novac koji će istovremeno doći u sustav zdravstva, ona želi taj trošak prevaliti na građane, dodaje Hrelja. Napominje da svi subjekti u ugovornom odnosu trebaju ispunjavati svoje obaveze.

Najavom ovog poskupljenja ponuđeni su osiguranici HZZO-a, odnosno dopunskog zdravstvenog osiguranja, kao švedski stol privatnim osiguravateljima. Ja bih optužio direktno ministra da ovakvom, ne kažem da je namjerna, da ovakvom najavom ustvari pogoduje privatnim osiguravateljima, rekao je Hrelja

Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika, kazala je da Sindikat podržava peticiju. Vlada hoće svoje dugove prebaciti na leđa svih drugih građana koji su već ionako osiromašeni. Zna se da je siromaštvo najveće nasilje nad čovjekom. I to je razlog zašto smo mi nakon 9. studenog, kada su završili parlamentarni izbori, krenuli u prikupljanje potpisa na listu zahtjeva gdje smo tražili usklađivanje mirovina, tražili smo utvrđivanje minimalne mirovine. Moramo početi priznavati u javnosti tko smo i gdje smo. Hrvatska je najsiromašnija zemlja po položaju starijih od 65 godina. Kod nas je svaki treći umirovljenik siromašan, kazala je Petrović. 

Podsjećam da smo ne znam koliko puta se obratili ministarstvu. U 1 imamo opet pregovore i konačno se nadamo, nakon što nas šutiraju, odgađaju, izbjegavaju, ne daju nam šansu da se očitujemo kao zainteresirana javnost, k tome kreću na potpunu amerikanizaciju zdravstva, dodaje Petrović. 

Neprihvatljivo im je da se reforme rade bez socijalnog dijaloga. Prikupili su 26.000 potpisa protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nisu se odazvali pozivu za gostovanje u HRT-ovoj emisiji Studio 4.