Za Praznik rada dvije sindikalne prosvjedne povorke

Dvije prosvjedne povorke obilježit će Međunarodni praznik rada u Zagrebu. Jednu povorku organiziraju Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikat pod geslom "Ljudi ispred profita", a drugu sindikat Tehnos i još nekoliko sindikata i udruga čije je geslo "Kapital napada, radnice i radnici vrijeme je za otpor". 

Oba sindikalna skupa usmjerena su protiv najavljenih Vladinih mjera u zdravstvenom i mirovinskom sustavu.

Okupljanje kolone u organizaciji SSSH i NHS počinje između 10 i 10.30 pred Radničkim domom i kreće se Šubićevom ulicom preko Kvaternikova trga do glavne pozornice u Maksimiru.

Sindikati su nezadovoljni najavljenim reformama mirovinskog i zdravstvenog sustava. Očekuju da će u Maksimir doći tisuće njihovih članova, a pozivaju građane i civilne udruge da im se pridruže te da pokažu Vladi da ne prihvaćaju ove planove reformi. 

Stavite ljude ispred profita, promijenite svoja uvjerenja. Ne budete li to činili, NHS, SSSH, ali i ostale sindikalne središnjice neće dvojiti pozvati na otpor protiv ovakvih reformi, rekao je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a. 

Povorka pod nazivom "Kapital napada, radnice i radnici vrijeme je za otpor" kreće u podne, a organiziraju je Tehnos - Strukovni sindikat radnika HEP-a, Novi sindikat, Sindikat novinara Hrvatske, Mreža antifašistkinja Zagreba, Radnička fronta, Zagreb Pride, Ženska mreža Hrvatske i dr. Prosvjedna kolona ići će kroz centar grada do Trga Francuske Republike te su usput zaustaviti na nekoliko mjesta koja simboliziraju aktualne probleme, a na Kegliću će uslijediti govori sindikalista i aktivista i popratni glazbeni program.

Predsjednik Tehnosa Denis Geto na Hinin upit zbog čega se organiziraju dva prosvjedna skupa rekao je da su organizatori drugog skupa željeli napraviti jedan veliki prosvjed, ali su ih SSSH i NHS odbili. Iz SSSH-a i NHS-a je odgovoreno da ne organiziraju sindikalne prosvjede s političkim strankama, a Radnička fronta je politička stranka.