Mljekomati kao spas za male farmere

Mnoge male farmere s područja županija blizu Zagreba spasili su mljekomati. Da biti farmer nije niti jednostavno niti lako uvjerila se ekipa Dobrog jutra posjetivši farmersku obitelj Vrhovec.

U Pluski u općini Luka, na farmi obitelji Vrhovec, tri tjedna prije porođaja, Božica Vrhovec još radi punom parom. Svi radimo. A eto, nije lako, raditi se mora jako puno. To je zahtjevan posao. Nemamo niti blagdana, niti praznike. Radimo svi, iskreno kaže.  Božica i Stjepan već su četvrti naraštaj na farmi. Oni i nekoliko radnika brinu se za 140 krava. Radni dan počinje im u 3 i 20, otkriva Stjepan, kada mlijeko vozi za Zagreb u mljekomate. Tek kada se vrati, oko 7, pije se kava, zatim se pripremi hrana za krave, nešto pojede i kreću na polje. Oko 19 krave se još jednom nahrane, nakon čega mogu poći na počinak. Uspijevaju opstati unatoč, kažu, nepovoljnim uvjetima za male poduzetnike. I to zahvaljujući kvaliteti svojih proizvoda.

Radimo više vrsta sireva. S mediteranskim travama, s koprivom, s ljutim feferonom, sa slatkim, sa slatkom paprikom… Imamo nekih 20 začina. Počeli smo raditi i jogurte na prirodnim bazama, šećer je od šećerne repe i ne koristimo konzervanse niti aditive. I u naše sireve tako idu samo sol i začini, ocat…, objašnjava Božica. Priznanje kvalitete stiglo je iz inozemstva. Osvojili su zlato u Španjolskoj na natjecanju sireva sa svojim sirom s mediteranskim travama.

No bilo je teških trenutaka. Zapravo ih je, kažu, spasio mljekomat. Njihov je bio prvi. Ljudi su bili zadovoljni. Prepoznali su kvalitetu i domaći proizvod. I nakon dvije godine otvorili smo drugi mljekomat. I mogu vam reći da nas je to u stvari spasilo od zatvaranja farme. Bili je: ili mljekomati ili zatvoriti farmu, iskrena je Božica. Imaju dvije kćeri od 17 i 13 godina, te sina koji kreće u srednju poljoprivrednu školu, a još jedan sin je na putu. Nakon školskih obaveza pomažu svi u gospodarstvu, djevojke u sirani, a sin u mužnji.

Jednom tjedno svoje proizvode nude u Klanjcu, dva puta tjedno idu u Bistricu, Stubicu, Bistru Donju te u Zaprešić. Na prodajnim mjestima iznenadio ih je veliki interes i mlađih kupaca. Dolaze klinci s čašama iz škole i piju mlijeko na mljekomatima. Obitelj dolazi, natoči litru i odmah ispred mljekomata svi piju. To je radost koja nas tjera dalje, radosno kaže Stjepan.