Sve teže do mirovine - na tržištu rada istodobno djedovi i unuci

Povodom mirovinske reforme u središnjem Dnevniku HRT-a gostovala je ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić. Odlazak u mirovinu sa 67 godina za sve rođene od 1961. godine samo je prijedlog Europskoj komisiji. Prvi je razlog za to jer već 11 zemalja EU-a ima to ugrađeno u svoj sustav. Drugi je razlog što osam županija ima više umirovljenika nego zaposlenika, rekla je.

Sustav je u teškoj krizi - od posljednje plaće 39% dobivate kao mirovinu, a mi težimo da to bude 60%, naglasila je. Kaže da bi se prijedlog o odlasku u mirovinu sa 67 godina starosti počeo provoditi 2025. godine, a prilagodba bi bila do 2028. godine, kazala je Šikić.

Na tržištu rada će biti mjesta za sve. U ovom trenutku je 280.000 ljudi nezaposleno, a mi ne možemo naći ljude za rad u turizmu, u trgovinama. Prema tome treba napraviti sveobuhvatnu reformu rada i mirovinskog sustava. Trenutačno su nam na raspololaganju 2,8 milijarde kuna za prekvalifikacije i neće biti neobično da se na tržištu rada istodobno nađu djedovi i unuci, rekla je Šikić.

Što se tiče reforme radnih mjesta s beneficiraim radnim stažom, čekamo prijedlog Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu. Očekujemo da će 50% radnih mjesta s beneficiranim radnim stažom biti ukinuto, rekla je Šikić.U cjelokupnom paketu reformskih mjera koje Vlada priprema sindikati neće poduprijeti zdravstvenu, mirovinsku i reformu socijalne skrbi. Stoga u nedjelju, na Praznik rada, pozivaju građane da im se pridruže u prosvjedu u zagrebačkome Maksimiru. Osim građana, u povorci očekuju oko tisuću sindikalnih aktivista, a potporu će im pružiti i organizacije civilnog društva.