Mraz uništava poljoprivredne kulture

Kod nas zbog snijega nije bilo kaosa na prometnicama, no iznenadio je mnoge. Niske travanjske temperature i mraz, prouzročili su poljoprivrednicima štetu koja se još zbraja.

Jučer Dalmacija, danas Sjeverna Hrvatska. Temperaturni minusi i mraz uništavaju poljoprivredne kulture diljem zemlje. Frani Navoju iz Krkanca u Varaždinskoj županiji uništen je krumpir.

Stjepan Markešić još je lošije prošao. U bjelovarskom kraju veliku su štetu pretrpjeli orasi, jabuke i loza. Inače bogati urod višnje, potpuno je uništen. Ove godine isto je bio odličan rod, no međutim odlično je i pozeblo sve. U tom dijelu se ne mogu nadati bilo kakvoj berbi, kaže. 

Okolica Bjelovara jutros se probudila na -5 °C. To su niske temperature za većinu voćnih vrsta, vinograda, a također i za ratarske kulture koje su sada zasijane.

Od sredine travnja pa kod nekih sorti i ranije, kada otvore pupovi, svaka negativna temperatura može biti pogubna.

A vremenska prognoza za sljedeća dva dana poljoprivrednicima nije naklonjena.

Postoji mogućnost lokalno za tuču, a u večernjim satima će se temperatura zraka sniziti pa će u gorju padati i snijeg, i s razvedravanjem u noći na četvrtak temperatura zraka će se ponovno u unutrašnjosti mjestimice spoustiti oko nule.

Urod će sigurno biti smanjen. Kakvu-takvu šansu još ima krumpir koji se jedini od oštećenih kultura može samostalno oporaviti.