Vlada prihvatila Nacionalni plan reformi i program konvergencije

Vlada je prihvatila Nacionalni plan reformi i program konvergencije RH za razdoblje 2016.-2019., koji će do kraja tjedna poslati u Bruxelles. Teške reforme građani će najviše osjetiti u promjenama u zdravstvenom i mirovinskom sustavu, a lakše bi trebale proći one u pravosuđu i javnoj upravi. Porez na nekretnine uvodi se od 2018. O olakšicama se zasad ne govori, a i smanjivanje broja lokalnih samouprava i veće smanjivanja prava zastupnika zasad nije prošlo.

'Nacinalni plan reformi prikazuje što će ova Vlada napraviti u roku od 12 do 18 mjeseci. Dokument je ambiciozan, ima 60 reformskih mjera koje nisu teške - nego potrebne, kazao je premijer Tihomir Orešković. Ne radimo ovo zbog Bruxellesa nego zbog nas, a ocijenit će nas građani, dodao je. Premijer je naglasio kako reforme imaju četiri glavna cilja: makroenonomska stabilnost i fiskalna održivost; lakši uvjeti poslovanja i bolja investicijska klima; učinkovitost i transparentnost javnog sektora te bolje obrazovanje za tržište rada. na kraju je premijer čestitao svima koji su, kako je kazao, zadnjih mjeseci u ovaj plan uložili puno truda. Premijer je najavio i formiranje IT vijeća kako bi u tom sektoru bili postignuti bolji rezultati. 

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako Program konvergencije za razdoblje 2016.-2019. godine usmjeren sređivanju javnih financija i stvaranju uvjeta za jači gospodarski rast i zapošljavanje. Ovim dokumentom želimo pokazati da Hrvatska ispunjava sve preporuke EK po pitanju reformskog paketa', dodao je Marić. Najavio je kako projekcije pokazuju 2% rasta BDP-a u ovoj godini i zadržavanje inflacije na sadašnjem nivou. 'Ovo je okvir koji Hrvatskoj može dati napredak i pomak. Mi smo jedan tim - jedna vlada. Ovaj plan i ovo izvršenje stavit će nas sve na stranu dobitnika', zaključio je Marić.

Vlada je donijela odluku o osnivanju povjerenstva za uređenje sustava neporeznih davanja i njihovo smanjenje, kojem će na čelu biti ministar financija Zdravko Marić, a u njegovu sastavu predstavnici još deset ministarstava. Zadaća je tog povjerenstva analizirati postojeće podatke iz Registra neporeznih davanja i utvrditi popis onih koji će se ukinuti ili smanjiti u idućem razdoblju, odnosno utvrditi popis onih koji će se smanjiti tijekom ove godine u iznosu od najmanje 330 milijuna kuna, kako bi ukupni učinak smanjenja u 2016. bio najmanje 0,1 posto BDP-a iz 2014. godine, rekao je Marić.

Vlada je donijela i odluku o osnivanju Vijeća za državnu informacijsku strukturu kojem će na čelu biti premijer Tihomir Orešković i oba potpredsjednika Vlade, Tomislav Karamarko i Božo Petrov. Vijeće preuzima poslove postojećeg Povjerenstva za informatizaciju javnog sektora koje se ukida.

U saborsku proceduru Vlada je uputila izmjene Zakona o državnim službenicima. Izmjenama se utvrđuje da se osobu temeljem javnog natječaja može primiti u državnu službu u kabinet ministra do dana prestanka njegova mandata.

Izmjenom Uredbe o plaćama policijskih službenika Vlada povećava plaće policajaca početnog policijskog zvanja dizanjem osnovnog koeficijenta složenosti poslova s 0,776 na 0,8. Veću plaću na temelju te uredbe dobivat će oko 6000 policijskih službenika. Prema uredbi, smanjuju se plaće u potkategorijama - glavni rukovoditelj, viši rukovoditelj, rukovoditelj i niži rukovoditelj (osim razine potkategorije 4 samostalni policajac), te viši policijski službenici u potkategorijama - glavni savjetnik, viši savjetnik - specijalist, viši savjetnik, savjetnik, viši stručni suradnik i stručni suradnik.

Vlada bi trebala potvrditi Janicu Kostelić za dužnost pomoćnice ministra sporta. S četiri osvojena olimpijska zlata i dva srebra ona je najuspješnija alpska skijašica u povijesti Zimskih olimpijskih igara.