Teško ranjeni vojnik prevezen u Zagreb

22-godišnji vojnik koji je jučer teško ozlijeđen prilikom redovite obuke na poligonu Cerovac kod Karlovca i dalje je - kritično. Iz karlovačke je bolnice  kasno poslijepodne prevezen na liječenje u zagrebačku kliničku bolnicu Dubrava, kamo je već prije prebačen i njegov ozlijeđeni instruktor - koji je u stabilnom stanju.

Pripreme vrlo složenog prijevoza trajale su više od sata, rekao je sanacijski upravitelj karlovačke Opće bolnice Suad Crnica.

Vozilo je iz karlovačke bolnice krenulo oko 18 sati. Voditelj Odjela intenzivne medicine Josip Žunić rekao je da je 22-godišnjak u stanju inducirane kome, a na pitanje je li točno da je riječ o višestrukim amputacijama i ozljedama glave, odgovorio da se radi o teškim ozljedama mnogih regija tijela, da je pacijent i dalje kritično te da je od jučer na reanimacijskom tretmanu, ali karlovački liječnici ipak su u konzultaciji s KB Dubrava odlučili poduzeti i dodatne mjere oporavka.

Voditelj Odjela za kardijalnu anesteziju i intenzivno liječenje KB "Dubrava" Ivo Huseđinović rekao je za Hinu da je razlog prijevoza pacijenta procjena liječničkog konzilija da je mogući benefit ako se vojnik nastavi liječiti u Dubravi veći od rizika transporta.

Kod nas u Dubravi će imati ekstenzivnije liječenje jer medicinski složeni pacijenti, osim vrhunskog znanja, zahtijevaju i mnoštvo sofisticirane opreme, što Dubrava ima, rekao je Huseđinović. Na pitanje o ozljedama vojnika, rekao je da zbog etičkih razloga ne želi govoriti o tome jer su ozljede ekstenzivne, a iza njega je i ekstenzivan kirurški zahvat.

Za taj složeni prijevoz trebale su višesatne pripreme. Pacijent je priključen na mobilne aparate, a da bi ga se unijelo u sanitetsko vozilo bilo je potrebno pet osoba. 

Za drugog ranjenika, 41-godišnjeg instruktora, koji je također u KB "Dubrava", Huseđinović je rekao da se dobro oporavlja i da mu život nije ugrožen.

Ministar obrane Josip Buljević rekao je nakon posjeta bolnicama da su u ovom trenutku svi u Oružanim snagama sa stradalim kolegama i njihovim obiteljima te kako je važno da se što prije utvrdi kako je ta teška nesreća dogodila i spriječi da se takva nesreća više ne dogodi.

Časnik, instruktor koji je bio zadužen za uništavanje eksplozivnih sredstava, i 22-godišnji polaznik 15. naraštaja temeljne časničke izobrazbe ozlijeđeni su u jučerašnjoj eksploziji na vojnom poligonu Cerovac na karlovačkom području. Časnik je nakon ranjavanja zbrinut u Općoj bolnici u Karlovcu, ali je sinoć zbog potrebnih dijagnostičkih pregleda glave prevezen u Kliničku bolnicu Dubrava u Zagrebu.

Stanje 22-godišnjeg polaznika temeljne časničke izobrazbe, koji je s ozljedama opasnim po život bio na višesatnoj operaciji, sinoć je bilo stabilno iako je riječ o teškim ozljedama opasnim po život.  Dvojica ozlijeđenih u eksploziji na poligonu Cerovac