Studenti Filozofskog ne žele ugovor u KBF-om

Dekan Filozofskog fakulteta Previšić već mjesecima nastoji progurati ugovore s KBF-om. No,formalno tu točku nije uopće uvrstio na dnevni red sjednica fakultetskog vijeća, pa u sljedećoj akademskoj godini ništa od suradnje. Tu, međutim, problemima nije kraj. Plenum Filozofskog fakulteta jučer je izglasao i zahtjev za dekanovo razrješenje.

Brojni studenti Filozofskog fakulteta okupljaju se iz tjedna u tjedan i ponavljaju već više od mjesec dana na plenumu kako ne žele suradnju s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. A ugovor Filozofskog i KBF-a problematičan je iz niza razloga i za brojne tamošnje nastavnike.

Filozofski fakultet jedna je sekularna institucija koja se zauzima za nekakva civilizacijska dostignuća, sekularnost u državi. Dok KBF ima sasvim drukčije, suprotne tendencije. Što bi trebalo, kako bi ovo društvo trebalo izgledati, smatra Robert Faber s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Njima na neki način čak Papa odobrava programe. Na drugim teologijama po Europi to nije taj slučaj. Vjerojatno cijelog ovog problema ne bi bilo, jer iz toga izlazi ta diskriminatorna situacija u kojoj vi možete upisati KBF samo ako ste dobili preporuku od župnika i ako ste kršteni, rekao je Tomislav Pletenac s Odsjeka za etnologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Jedan od najvećih zagovornika zajedničkih dvopredmetnih studija dvaju fakulteta dekan je Filozofskog Vlatko Previšić. On tvrdi da sekularnost te ustanove suradnjom s KBF-om ne bi bila ugrožena.

No sukob se rasplamsao do točke s koje, čini se, nema povratka. Dekansko vijeće početkom travnja pokrenulo je smjenu prodekanice Branke Galić ubrzo nakon njezinih javnih istupa protiv ugovoru o spajanju. Dekan Previšić zbog toga je prijavljen pravobraniteljici za ljudska prava, Etičkom povjerenstvu fakulteta i rektoru Sveučilišta u Zagrebu.

Početkom tjedna Fakultetsko vijeće odbilo je razrješenje prodekanice Galić i otvorilo pitanje smjene uprave na Filozofskom. Mjerodavni ministar u javnim je istupima poručivao da se u sukob neće miješati te da stvar moraju riješiti Filozofski i KBF.

Ja u tome vidim jednu raspravu koja se vodi. Nije riječ o nikakvoj integraciji, nego je tu riječ o jednoj suradnji koja je upućena u dobroj namjeri prema studentima, rekao je Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

Ugovor je i dalje na čekanju. Studenti nastavljanju s plenumom. Dekan inzistira na suradnji s KBF-om, otpor tomu među velikim dijelom studenata i profesora ne jenjava.