Babić: Vlada treba odlučiti ide li u pregovore o plaćama

Ni sindikati iz državnih službi nisu uspjeli s Vladom postići dogovor oko primjene sporazuma iz 2009. prema kojem službenici imaju pravo na povećanje osnovice za 6%, no potpredsjednik Vlade Božo Petrov rekao je da će se razgovori nastaviti te ponovio da je ove godine malo toga realno, s obzirom na tešku naslijeđenu situaciju u gospodarstvu.

U predloženom planu Vladinih reformi, među ostalim, navedeno je produljenje radnog vijeka, a zbog nedostatka novca "zaleđen" je i 6-postotni rast plaća.

Čelnici sindikata javnih službi nakon trećeg kruga razgovora s Vladom o povećanju osnovice plaća za 6% kazali su kako će tek odlučiti hoće li o tome otvoriti pregovore.

Predsjednik Hrvatskoga liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je nakon sastanka osam sindikata iz javnih službi s predstavnicima Vlade kako je dogovoreno da Vlada razmisli i odluči početkom idućeg tjedna hoće li ili neće otvoriti pregovore o plaćama. 

Nakon sastanka javnih službi uslijedio je sastanak predstavnika Vlade i sindikata državnih službi.

Da bi se ispunili uvjeti iz sporazuma iz 2009. za više od 240.000 javnih i državnih službenika, u proračunu bi trebalo namaknuti dodatnih 1,8 mlrd. kuna koje nisu predviđene u proračunu ni za iduće dvije godine.