Hoće li kanabis za medicinsku uporabu stići u ljekarne?

Nakon mnogo pregovaranja, molbi pacijenata, donošenja pravilnika, u ljekarne će za koji dan stići kanabis za medicinsku upotrebu. No, kako se prema najavama čini, kao da i neće.

S obzirom da ga ne plaća HZZO, sve troškove snosit će pacijenti. Cijene su, malo je reći, previsoke za svačiji, osobito bolesnički džep. Puno se toga obećavalo, sada je jasno da će se malo toga realizirati.

Danas je Klub zastupnika SDP-a održao konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli svoje prijedloge vezane uz medicinski kanabis. Mi predlažemo kao Klub je da se u RH i uzgaja i proizvodi medicinska konoplja na temelju čega će ona postati dostupnija smatramio da HZZO nakon toga mora preuzeti troškove financiranja lijeka i liječenja medicinskom konopljom, rekla je Ana Komparić Devčić, zastupnica SDP-a.

U resornom Ministarstvu za sada nisu spremni za uzgoj i proizvodnju medicinskog kanabisa u Hrvatskoj. Da bi se te pastile prozvodile u Imunološkom zavodu o tome moramo razmisliti jer nemamo o tome nikakav jasan stav jer mora se biti vrlo oprezan oko tog da li i na koji način poticati terapiju ukoliko imate druge načine liječenja, kaže ministar zdravlja Dario Nakić.

Nema ni naznaka stavljanja pripravaka i lijekova od kanabisa na listu HZZO-a. Ono što jest sigurno da će se pripravci od kanabisa u tabletama uskoro naći u našim ljekarnama po cijeni od 1200 do 2000 kuna. A oboljeli od multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a te djeca oboljela od rijetkog epileptičkog sindroma moći će ih kupiti uz recept svoga liječnika.

Od listopada prošle godine kada je Pravilnik donesen određeni liječnici specijalisti mogli su svojim pacijentima prepisati lijek na bazi kanabisa, koji bi se tada interventno uvezao u Hrvatsku. No to se učinilo svega 2 ili 3 puta.  Čini se izbora gotovo i nema. Ili će oboljeli pripravke na bazi kanabisa kupovati po preskupim cijenama ili će i dalje ostati na ilegalnom tržištu.