Zbog TTIP-a i Monsanta Petrina zatražio opoziv premijera

'Tražim opoziv premijera i dijela Vlade zbog prikrivanja ugovora o trgovinskom sporazumu između EU-a i SAD-a (TTIP) koji je zatajen Saboru i zbog dolaska Monsanta u Hrvatsku', poručio je Stipe Petrina tražeći stanku na početku današnjeg zasjedanja Sabora.

Govoreći zatim u Saboru o najavljenoj prodaji 10.000 ha zemljišta u Slavoniji, Stipe Petrina je kazao kako 'se zna da se Slavonija iseljava kako bi se što jefinije kupovala zemlja. Ovo je prvi korak za dovođenje u Hrvatsku multinacionalnih kompanija. Još ne znamo je li gospodin Tihomir Orešković u Hrvatsku došao radi prodaje vode i instaliranja genetički modificiranih proizvoda', kazao je Petrina. Ponovio je kako ne znamo što krije TTIP, jer ga političari kriju od građana. 'Za te ugovore lobiraju oni koji su plaćeni od Teve i Coca-Cole, a u opasnosti je 'krađa' autohtonih vrsta sjemena', dodao je. Pozvao je zastpnike na prosvjed 21. 5. protiv Monsanta i TTIP-a, i građane da se bore kako bi voda ostala javno dobro, a vrtlarenje ne postane kazneno djelo.

Predsjednik Sabora Željko Reiner podsjetio je Petrinu, da ako želi tražiti opoziv premijera, za to mora skupiti petinu potpisa zastupnika. Iz Kluba Mosta stanku su zatražili i Miro Bulj radi izmjena Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskog zračenja što utječe na postavljanje baznih stanica te Anka Mrak Taritaš radi uvođenja poreza na nekretnine. Predsjednik Sabora Željko Reiner stanku je odobrio te primijetio mali broj nazočnih u sabornici.

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj izvijestio da je Ministarstvo zdravlja počelo s izmjenama Pravilnika o zaštiti od eletromagnetskog zračenja, a da je ministar u Povjerenstvo za izmjenu imenovao predstavnike teleoperatera i time im omogućio da rade pravila po kojima će svoje privatne interese nametati javnima. Poručio je da mjerodavno ministarstvo ne bi smjelo izdati ni jednu novu dozvolu za baznu stanicu ako teleoperater nema pristanak lokalne samouprave za njezinu lokaciju. 'Građanima se naplaćuju građevinske dozvole za šupe, a teleoperaterima se pušta da postavljaju postrojenja kojima ostvaruju profit bez da trebaju ishodovati građevinsku dozvolu ili pristanak zajednice ili susjeda', ustvrdio je Bulj.

HNS-ova zastupnica Anka Mrak Taritaš ponovila je stav HNS-a da treba oporezovati imovinu, a ne nekretnine te da pri tom treba uvesti neki limit i cenzus. Pritom je navela primjer Francuske koja ima limit od 100 tisuća eura imovine koja je oslobođena plaćanja poreza. Bivša ministrica graditeljsta tvrdi i da Vlada, najavama zakona o porezu na nekretnine u dva koraka, plaši građane koji nisu štedjeli u dionicama, zlatu, dijamantima, nego u nekretninama. 'Treba pričekati odgovarajući trenutak za uvođenje takvog zakona te imati 'nulto stanje', koje nemamo', istaknula je zastupnica.