Lozančić neće biti savjetnik, ide u javno poduzeće?

Bivši ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić ipak neće biti savjetnik Tihomira Oreškovića. U razgovoru za Jutarnji list potvrdio je to sam premijer. No dodao je da u svakoj ozbiljnoj državi nije prihvatljivo da ravnatelj tajne službe završi na ulici.

Za mene je cijela priča u vezi sa SOA-om sada gotova. Novi, veoma kvalitetni ravnatelj, počet će s radom ovih dana, Hrvatska je u sigurnim rukama. A što se tiče Lozančića, mogu reći da je priča također došla do kraja. Ovih dana vrtjelo se po novinama da će biti moj savjetnik, ali to nije točno. On neće biti moj savjetnik, ali je zavrijedio da mu nađemo adekvatnu poziciju...Sigurno je, ponavljam, kako neće raditi u sastavu Vlade ni biti moj savjetnik, rekao je Tihomir Orešković, predsjednik Vlade RH za Jutarnji list.

Još se ne zna gdje će Dragan Lozančić biti zaposlen. No neslužbeno se doznaje od ljudi bliskih premijeru to zasigurno neće biti u Vladi. U Banskim dvorima odbacuju da će Lozančić biti savjetnik i to karakteriziraju kao medijsko podmetanje. No za rješenjem se traga. Premijeru Tihomiru Oreškoviću neprihvatljivo je da jedan tako važan državni dužnosnik završi na cesti, želi očuvati dostojanstvo institucija. Razmišlja se navodno o njegovu zapošljavanju u nekom od javnih poduzeća, kazao je u javljanju za središnji Dnevnik HRT-a novinar Eugen Husak.

Podsjeća i na situaciju kada je tadašnji premijer Milanović bivšeg šefa SOA-e, nakon afere s izlistavanjem telefonskih poziva, zaposlio na mjestu generalnog konzula u Los Angelesu uz poruku javnosti kako država svoje važne dužnosnike ne ostavlja na vjetrometini.Gost Dnevnika 3 HRT-a bio je stručnjak za sigurnost Bono Marjanović. Pretpostavljam da ne bi olako izrekla tako tešku optužbu. Trebala bi uslijediti određena kaznena prijava. Trebalo bi podastrijeti neke podatke. Cijelo se vrijeme upire prstom, a iza toga ništa konkretno ne slijedi, komentirao je izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako je bivši ravnatelj SOA-e bio osobni obavještajac bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Doznajte i kakva je praksa u svijetu. Gdje se zapošljavaju šefovi obavještajnih službi nakon odlaska s položaja?Jučerašnji intervju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za HRT, posebno ono što je rekla o bivšem šefu SOA-e Draganu Lozančiću - da je bio osobni obavještajac Zorana Milanovića - i dalje je u središtu pozornosti. 

Predsjednica očito nije zaboravila zbog čega je u Dragana Lozančića izgubila povjerenje i zatražila njegovo razrješenje. No slijedio je hladan tuš - pojavila se informacija da će Lozančić postati savjetnik u Vladi premijera Oreškovića. HDZ je u nevjerici.
Ekskluzivni intervju s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović

Iz SDP-a brane Lozančića i prozivaju predsjednicu - ako je znala za kršenje zakona, zašto to nije prijavila institucijama. Predsjednica se ponaša neodgovorno, smatraju u SDP-u, i kažu kako je najavom da će Lozančić postati savjetnik u Vladi premijer poslao jasnu poruku da je Lozančić morao otići zbog personalnih odnosa, osobnih subjektivnih želja HDZ-a i gospođe predsjednice.Pomalo je nevjerojatno da je Orešković, kaže izvor HRT-a, "opalio pljusku" predsjednici tako što Lozančića želi postaviti za svog savjetnika, nakon izjave da je on Milanovićev špijun. Lozančićevo moguće imenovanje savjetnikom u Vladi komentirao je u emisiji Otvoreno i HDZ-ov Željko Dilber.

Čemu supotpis premijera na njegovu ostavku ako ga postavlja na poziciju savjetnika u Vladi. Iznenađen sam, ovo mi liči na ponašanje kancelara, a ne premijera, kazao je Dilber.Glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić neprihvatljivim je ocijenio imenovanje Daniela Markića čelnikom SOA-e bez konzultacija s Domoljubnom koalicijom i Tomislavom Karamarkom, predsjednikom HDZ-a, kao najjače stranke u koaliciji.

Od Karamarka očekuje da zaštiti svoj ugled i ugled stranke te Domoljubne koalicije. Ovi dokazi su degradirajući, istaknuo je Ćorić.

Mostov zastupnik Miroslav Šimić kazao je kako mu je drago što je završena trakavica u vezi s imenovanjem u SOA-i. Mi smo odlučili poduprijeti ono oko čega su se i predsjednica i premijer dogovorili, a što se tiče bivšeg ravnatelja, gospodina Lozančića, o tome zasad znamo samo iz medija. Premijer ima pravo na svoju odluku i za nas je prirodno da osoba koja niz godina vodi obavještajnu zajednicu nakon toga ne treba završiti na ulici, rekao je.

HNS poziva vladajuće da svoj posao shvate ozbiljnije. Jedna od funkcija predsjednice je da stabilizira institucije, neka to konačno učine, izjavio je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a.

Premijerov potez zbunjuje i analitičare. Ako je to točno, ja se nadam da nije točno, to bi jednostavno bilo potpuno neshvatljivo. Nadam se da će gospodin Orešković razmisliti o takvom jednom prijedlogu, izjavio je Ivo Banac u Dnevniku 3.