HDZ i SDP izjednačeni, Živi zid ispred Mosta

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop pokazuje nastavak trenda pada izborne potpore Mostu uz istodobni rast Živog zida, te gotovo izjednačenost HDZ-a i SDP-a na vrhu ljestvice stranačkih preferencija.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom svibnja, na ljestvici samostalnih političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 29,5%, a SDP je drugi s 29,2%. Na treće se mjesto nakon osam mjeseci vratio Živi zid koji je s izborom od 7,3 posto pretekao Most koji je sada na četvrtom mjestu s izborom od 5,7 posto. Tako je Most najveći postizborni gubitnik, a Živi zid dobitinik.

Kad je riječ o dobitnicima u ovu bi se skupinu mogle svrstati još četiri stranke: HNS (3,1 posto), HSS (2,8 posto), Stranka BM 365 (1,6 posto) i HSLS (1,3 posto).

Na vrhu je ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s izborom od 20,7 posto. Aktualni premijer Tihomir Orešković na drugom je mjestu s izborom od 12,5 posto. Aktualnom premijeru za vrat puše njegov prethodnik Zoran Milanović koji je s izborom od 12,3 posto na trećem mjestu. Ivan Sinčić je četvrti s izborom od 6,7 posto. Slijede Josip Leko s izborom od 3,8 posto i Tonino Picula s 3,3 posto.

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara uvjerljivo i već poprilično dugo drže dva lidera vodećih hrvatskih političkih stranaka: Tomislav Karamarko (34,3%) i Zoran Milanović (26,4%).

Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili veoma čest izbor za najnegativnije hrvatske političare (10,7%), a na četvrtom je mjestu Božo Petrov s izborom od 3,1 posto.

Za Dnevnik HRT-a rezultate Cro Demoskopa komentirao je prof. Pero Maldini.

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca najčešće su sljedeće četiri teme: sukobi u vladajućoj koaliciji s 22,5 posto i izloženost tijela sv. Leopolda Mandića u Zagrebu s 12,4 posto, pljačka u zagrebačkoj policiji i uhićenje bivšeg šefa krim-policije za pljačku s 11,6 posto, te Vladin plan i program reformi s 11,2 posto.

Smjer kretanja zemlje podupire 16,4 posto građanki/građana, dok ih 71,4 posto misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. Ne zna njih 12,2 posto.

Vlada RH u ovomjesečnom istraživanju zabilježila je nižu razinu potpore za svoj rad u odnosu na rezultate od prije mjesec dana, te su se gotovo izjednačila potpora i nepodrška rada Vlade. Potpora početkom svibnja iznosi 42,0 posto, dok rad Vlade ne podupire 41,5 posto građana, uz 16,5 posto neodlučnih. Pad potpore Vladi potvrđen je i u ocjeni rada koja ovaj mjesec iznosi 2,12.

Iz ova dva pokazatelja čini se kako se kraj političkog medenog mjeseca poklopio s padom potpore Vladi i prije 100 dana poštede. Zabilježena ocjena vlade Tihomira Oreškovića niža je od one s kojom je završila svoj mandat prethodna vlada (koja je u posljednjem mjesečnom istraživanju u listopadu prošle godine dobila ocjenu 2,52), ali je i niža od ocjene koju je vlada Z. Milanovića zabilježila u istom mjesecu prije četiri godine (u svibnju 2012. iznosila je 2,54).

Predsjednica republike za svoj je rad dobila trojku, odnosno 3,07.

Najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, za svoj rad bilježi ocjenu od 2,06.