Rat Mosta i HDZ-a zbog suradnje s MOL-om - Karamarko za istragu

Naslovnica tjednika Nacional uzdrmala je HDZ-ove redove. Na svjetlo dana izašli su ugovori o poslovnoj suradnji supruge prvog potpredsjednika Vlade Ane Šarić Karamarko i MOL-ova savjetnika Josipa Petrovića. Savjetovala ga je u energetskom biznisu i za to bila plaćena najmanje 60 tisuća eura, odnosno oko pola milijuna kuna. Ugovori su sporni jer Hrvatska trenutačno u Londonu vodi arbitražni postupak u slučaju INA-MOL u kojemu je nedavno svjedočio i Josip Petrović. Država bi u slučaju gubitka spora mogla izgubiti tri milijarde kuna.

Ustavni sud: Građani trebaju znati tko dolazi na sastanke u Vladu

HRT je u ekskluzivnom posjedu ugovora koji je potpisala tvrtka Ane Karamarko i Josipa Petrovića. Ugovor je potpisan 1. veljače 2013. na rok od dvije godine. U vrijeme dok je ugovor bio važeći, Ana Karamarko bila je Ana Šarić. Ana Karamarko za HRT je izjavila kako je riječ o uobičajenom ugovoru iz područja marketinga i komunikacija koji pruža čitav niz agencija te da njezina tvrtka nikada nije obavljala poslove za tvrtku Josipa Petrovića koja bi bila u interesu MOL-a. I Ana Karamarko kao i njezin suprug podsjeća da strogo dijeli privatno i poslovno.

HDZ i Most suprotstavljeni su u vezi s arbitražom Ina - MOL, pri čemu je čelnik Mosta Božo Petrov javno kritizirao Tomislava Karamarka zbog njegova prijateljstva s Jozom Petrovićem. Karamarko ne krije da mu je Petrović godinama prijatelj. Prvi je na to javno upozorio Mostov saborski zastupnik Miro Bulj, koji traži da se istraže i ugovori Karamarkove supruge. 'Pozivam Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa da provjere premijera, potpredsjednike Vlade Karamarka i Božu Petrova, ministre godspodarstva i poduzetništva i sve ostale ministre, zastupnike, ako imaju nekakvu suradnju s MOL-im konuzltantnima ili MOL-om", izjavio je Bulj.

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko priopćio je kako će uputiti službeni zahtjev Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa da detaljno istraži slučaj vezan uz suradnju tvrtke njegove supruge s lobistom MOL-a Josipom Petrovićem. Istaknuo je kako je uvijek strogo odvajao privatno i poslovno, posebno kad je riječ o osjetljivim pitanjima od nacionalnog interesa, a to će činiti i dalje. Podsjetio je kako je poslovanje tvrtki njegove supruge više puta tijekom proteklih godina bilo metom istraga različitih državnih organa poput PNUSKOK-a, Porezne uprave i različitih inspekcija, i to, tvrdi Karamarko, isključivo u cilju stvaranja političkog pritiska na njega osobno. 'Niti jedan od navedenih državnih organa u poslovanju tih tvrtki nikada nije utvrdio niti najmanju nepravilnost', istaknuo je.

Član Predsjedništva HDZ-a Andrija Mikulić poručio je Bulju kako on 'kao predvodnik napada na šefa HDZ-a Tomislava Karamarka i njegovu obitelj', nije osoba koja bi to trebala raditi jer 'ima mrlje'. Pozvao je DORH i Uskok da 'istraže kolegu Bulja zbog dva slučaja. Jedno je da nam objasni kako to da je 1999. i pod kojim povlaštenim uvjetima od MORH-a kupio stan od 80 kvadrata za 21 tusuću eura, a nekoliko godina kasnije taj isti stan prodao za 90 tisuća. I drugo, bilo bi dobro da nam objasni kako to da je njegova invalidnost rasla tijekom godina. Prvo je dobio rješenje kao HRVI na 20%, onda je na njegovo traženje dobio novo rješenje trajno na 30%. Unutra je navedena šifra F62.1, a to je opća nesposobnost za rad. Ako netko ima rješenje na 30 posto trajno da je opće nesposoban za rad, onda mene njegove reakcije ne čude', rekao je Mikulić novinarima u Saboru. Karamarko je uvijek znao odvojiti privatno od poslovnog. Mislite li da bi bio na ovoj poziciji da to nije znao. Nije dobro prozivati nekoga za nešto dok se ne utvrde činjenice, komentirao je Andrija Mikulić (HDZ).

Gostujući u emisiji Hrvatska uživo Miro Bulj je ponovio kako je Ina tvrtka od nacionalnog interesa koju moramo ostaviti budućim generacijama. Naglasio je kako je i ranije upozoravao na Inu - 'za to nisu krivi Mađari i MOL nego hrvatski političari koji su uništili hrvatske tvrtke i doveli Hrvatsku u dužničko ropstvo'. Za Andriju Mikulića je kazao kako se bavi udbaškim metodama te da je kao rudarski inspektor mimo zakona izdavao dozvole za kamenolome. Odgovarajući na optužbe Bulj je kazao kako je njegov invaliditet bio potuuno obrnut - najprije 40, pa 20 pa 30 posto. Stan je, kaže, promijenio jer se zbog djece preselio na selo, a budući da mu žena nije radila - odlučio se baviti poljoprivredom. Dodao je kako je branitelj postao kao 19-godišnjak, kako je prošao sva ratišta te opet pozvao institucije da spriječe pljačku Hrvatske.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković drži kako za sada objavljeni podaci o poslovnom odnosu između supruge Tomislava Karamarka i Josipa Petrovića ne upućuju na to da je došlo do povrede zakona, ali ukazuju na 'postojanje određene interesne povezanosti' zbog koje je Karamarko 'dužan otkloniti svaku sumnju u sukob interesa'. S obzirom na Karamarkovu najavu da će od Povjerenstva zatražiti da 'detaljno istraži ovaj slučaj i o tome izvijesti javnost', Orešković ističe da će Povjerenstvo, kada dobije takav zahtjev, u roku od 15 dana donijeti odluku o eventualnom pokretanju postupka.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaprimilo je službenu prijavu protiv Tomislava Karmarka. Ne otkrivaju tko ju je poslao. No uz Bulja, oglasio se i SDP-ovac Bojan Glavašević koji javno kaže da je prijavu poslao upravo on.

Joško Klisović iz SDP-a podupire Most u zahtjevu da Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa provjeri tvrdnje o povezanosti Karamarkove supruge s MOL-om. Istaknuo je da će SDP najprije postaviti zastupnička pitanja, da vide Vladin odgovor, a ako budu nezadovoljni idu korak dalje, interpelacijom Vlade. Pitanje je pravne odgovornosti, a to će utvrditi Povjerenstvo za sukob interesa, onda i političke odgovornosti odnosno procjena jednog visokog dužnosnika što će napraviti u tom slučaju. Ja mogu reći što mi u SDP-u očekujemo u tom slučaju - očekujemo da onda on odstupi. Ako on to ne napravi, na sebe preuzima političku odgovornost koju će na kraju ipak građani procijeniti na izborima, rekao je.

I predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak smatra da, ako se utvrdi da su medijski napisi točni, moraju uslijediti političke posljedice. 'Ako se ustanovi da su ti dokumenti točni, politička odgovornost mora postojati, bez obzira što piše u Zakonu o sprječavanju sukoba interesa. To nije pitanje hoće li ga Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kazniti sa pet, deset, 15 ili 20 tisuća kuna - to je država i nacionalni interes', rekao je Vrdoljak novinarima u Središnjem uredu HNS-a.