Sindikat medicinskih sestara i tehničara obilježio 25 godina djelovanja

Prije 25 godina osnovan je Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara. Ima 12.000 članica i članova, a na današnjoj svečanoj proslavi osnutka okupilo se tristotinjak uzvanika.

Manjak medicinskih sestara i tehničara u sustavu zdravstva zbog iseljavanja u inozemstvo jedan je od njihovih najvećih problema.

U sustavu, nažalost, još uvijek nedostaje od 8-12.000 medicinskih sestara i taj broj nažalost još uvijek nije riješen, na burzi postoji 2100 sestara i mi inzistiramo na tome da se medicinske sestre zapošljavaju i da ne odlaze u inozemstvo, upozorila je Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća HSSMS MT-a.

Svečanosti u povodu 25. godišnjice sindikata prisustvovao je i predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner koji je istaknuo važnu ulogu koju medicinske sestre imaju u njezi svakog bolesnika. Svjesni smo da vaš rad nije adekvatno vrednovan, kazao je Reiner i dodao kako Vlada treba pronaći model za vrednovanje rada liječnika i medicinskih sestara koji su nositelji zdravstvenog sustava.

U Hrvatskoj, kazao je, raste broj osoba starije životne dobi, a time i potrebe za zdravstvenom skrbi i medicinskim sestrama, no istodobno sve je manje sestara i tehničara. Zbog većih primanja i boljih uvjeta rada sve više ih se odlučuje na odlazak u inozemstvo, pa ih u Hrvatskog trenutačno nedostaje između 8 i 12 tisuća, rekao je Reiner.

Sindikat medicinskih sestara osnovan je 11. svibnja 1991. godine, uoči Međunarodnoga dana sestrinstva, a danas je čimbenik u promoviranju struke, borbi za bolja materijalna prava zaposlenih medicinskih sestara - medicinskih tehničara te u socijalnom dijalogu i kolektivnom pregovaranju. Proslavi su prisustvovali predsjednici sindikalnih podružnica i članovi tijela Sindikata.