Jurčić: Ina je žrtva hrvatske politike

U emisiji 'U mreži Prvog' govorilo se o Ini - kakva je njezina budućnost i koliko štete politički događaji i nagađanja štete njezinu poslovanju. Gostovali su Inin bivši čelnik Davor Štern i bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Ljubo Jurčić smatra da smo svjedoci političkog prepucavanja, a Ina je, nažalost, žrtva hrvatske politike. Htjeli ili ne htjeli, imamo partnera koji ima dionice koje nisu osporene i ima svoja prava koja proizlaze iz Trgovačkog zakona. Partner ima pravo na upravljanje, ali, normalno, nema iste interese kao što ima hrvatska država. MOL želi izbalansirati Inu u svom portfelju između svojih kompanja, s druge strane je interes hrvatskog društva i Vlade, kaže Jurčić.

Prema njegovu mišljenju, najveći je problem to što hrvatska strana nije jasno definirala nacionalne strateške interese s kojih bi se trebalo pregovarati. Trebalo bi se onih 90 posto ciljeva Ine usuglasiti s partnerom i da se krene u pregovore raspodjele profita koji se stvara, savjetuje Jurčić.

Bivši čelnik Davor Štern pozdravlja odluku premijera Tihomira Oreškovića da i arbitraža ide dalje, ali da se oformi i tim koji će pregovarati s MOL-om. Odluka je dobra jer prvi se put vidi da je Ina nacionalni interes. Kod nas je politika ispred struke, a u Mađarskoj je struka ispred politike i to je osnovni problem. Premijer će voditi tim, ali nadam se da će u njemu biti stručnjaci, a ne političari, poručuje Štern.

Davor Štern je komentirao i potencijalni sukob interesa prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. Vidim međustranačku politiku, ne državnu. Skrenuli smo vlak na sporedni kolosijek, Hrvatska govori o slučaju koji nije bitan za Inu. Josip Petrović imao je ugovor s MOL-om, njemu su trebale određene usluge nekakve PR agencije, sve to zauzima previše vremena, a ono osnovno – kamo s Inom u budućnosti opet je ostalo u pozadini. Sve bi se to trebalo prekinuti na razinu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, a Ina bi trebala biti u fokusu svega. Struka ne trpi politiku, naglasiio je Štern.