U vinkovačkom Krnjašu otkriven spomenik Ivanu i Mariji Kozarac

Na prigodnoj svečanosti održanoj uz rijeku Bosut u vinkovačkom Krnjašu, jednom od najstarijih dijelova Vinkovaca, otkriven je spomenik Ivanu i Mariji Kozarac, rad vinkovačkog akademskog kipara Dejana Durakovića, a pored velikog broja Vinkovčana te županijskih i gradskih dužnosnika. Svečanosti je nazočan bio i ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Priča o ljubavi koja zbog rodbinskih veza nije mogla biti okrunjena brakom, izuzetno je romantična i evocira pripovijed o šokačkom Romeu i Juliji, rekao je ministar kulture Zlatko Hasanbegović.
Udruga "Vinkovački šokački rodovi" prikupila je sredstva i izgradila spomenik koji je financiran donacijama. Zahvalio je na inicijativi obitelji Bosiljka i Katarine Stanić, poduzetnika koji su prije dvije godine obnovili rodnu kuću Ivana Kozarca ispred koje je spomenik i postavljen i koja je danas muzej. Zvonimir Liščić, predsjednik Udruge, podsjetio je kako je zadnji spomen koji je u Vinkovcima otkriven nekom Vinkovčaninu bio onaj Josipu Runjaninu, otkriven još 1971. Zbirku ljubavnih pjesama koju je Kozarac napisao nije smio posvetiti Mariji, već izmišljenoj Vesni. Godinu dana prije smrti napisao je svoju najpopularniju ljubavnu pjesmu "Milovo sam garave i plave", koju je također posvetio Mariji. Uglazbio ju je splitski skladatelj Ivo Tijardović.