Hasanbegović: Teza o fašizaciji društva jedna je vrsta političke diskvalifikacije

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović sudjelovao je u Balatonfüredu na književnom forumu zajedno s kolegama iz 14 zemalja srednje i istočne Europe te Narodne Republike Kine. 

Tom prigodom ministar je dao intervju HTV-u. Našem Goranu Rotimu rekao je što misli o SDP-ovu zahtjevu za opoziv Tomislava Karamarka, ali i o navodnoj fašizaciji i polarizaciji hrvatskog društva.

Razgovarali su prije nego što se doznalo da je francuski list Liberation objavio otvoreno pismo kojim poziva na smjenu ministra Hasanbegovića. Opisuju ga kao povijesnog revizionista, a među desecima potpisnika pisma su glumica Urša Raukar, redatelj Danis Tanović, filozof Alain Finkielkraut te niz profesora i znanstvenika.

Na pitanje zašto u Hrvatskoj nema društvenog konsenzusa oko toga da su i nacizam i komunizam zlo, ministar Hasanbegović je rekao kako postoje određeni povijesni ali i političko-nacionalni razlozi.

Hrvatsko društvo u tom smislu nije doživjelo katarzu, činjenica izostanka katarze i cjelovitog suočavanja s prošlošću dovodi do društvenih potresa i razdora kojima svjedočimo svakodnevno, rekao je ministar.

On smatra da nam iskustvo zemalja istočne i srednje Europe s kojima djelimo zajedničku povijest života pod komunističkom totalitarnom vladavinom može biti koristan društveni predložak kako završiti taj proces suočavanja s prošlošću, a koji, kaže, u sebi sadržava temeljni postulat a to je jasan prekid sa svim protudemokratskim režimima koji su prethodili stanju uspostavljenom 30. svibnja 1990. godine.

Moderna hrvatska država počiva na dvije temeljne vrednote - a to je ideja hrvatske državne neovisnosti i demokratski parlamentarni poredak. Obje te dvije vrednote su u savršenoj suprotnosti sa svim bitnim značajkama jugoslavenskog komunizma kojega određene i političke snage ali i struje u javnom životu sustavno nastoje rehabilitirati i revitalizirati, uključujući i preko manipulacije pojmom antifašizma, rekao je ministar. 

Slaže se s tezom da je u Hrvatskoj na djelu verbalni građanski rat. Kaže - svjedočimo mu svaki dan. No prema njegovu mišljenju, teza o fašizaciji društva je jedna vrsta političke diskfallifikacije. Ona nije utemeljena niti u jednoj činjenici, nije utemeljena niti u jednom postupku ili izjavi bilo kojega ministra u hrvatskoj vladi niti bilo kojeg istaknutog sudionika javnog ili političkog društva, istaknuo je Hasanbegović.

Riječ je o pokušaju političke diskvalifikacije i zapravo prenošenju legitimne političko-stranačke borbe na ideološko područje, naglasio je ministar.  

Na pitanje kako ga prihvaćaju europske kolege, Hasanbegović je rekao da je Ministarstvo kulture pokrenulo intenzivnu međunarodnu kulturnu suradnju. Činjenica da smo potpisali brojne sporazume, da ćemo ih potpisati još, govori  da sve ono što se može čitati o stanovitoj međunarodnoj izolaciji Republike Hrvatske, posebice ove Vlade ili mene kao tek jednog od ministara u toj vladi, predstvalja najobičnije špekulacije, nije utemeljeno u istini, istaknuo je.

Govoreći o zahtjevu za glasovanjem o povjerenju prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku, ministar je rekao kako se temelji na difamacijskoj kampanji i siguran je da će taj zahtjev biti u Saboru odbijen i time potvrđena stabilnost parlamentarne većine. Ne očekuje iznenađenja iz Mosta. Petrov je jasno rekao da će se voditi činjenicama a ne glasinama i lažima i u tom smislu očekujem i njegovu odluku, rekao je Hasanbegović.