Beljak u Otvorenom: Ovo će završiti izborima!

Sutra istječe navodni ultimatum Bože Petrova Tomislavu Karamarku. Hoće li se prvi potpredsjednik povući iz Vlade ili neće? Kako će se sutra na telefonskoj sjednici Vlade izjasniti Mostovi ministri? Očekuju li nas prijevremeni izbori? Zašto Karamarko upozorava Petrova da hoda po tankom ledu? U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su Željko Fiolić (HDZ), Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid), Krešo Beljak (HSS), Boris Rašeta (novinar 24 sata) te Miodrag Demo (Bandić Milan 365).

Željko Fiolić iz HDZ-a rekao je kako neće biti nikakvih spektakularnih stvari na telefonskoj sjednici Vlade ni opoziva. “Zabrinuo bih se da sam na poziciji gospodina Petrova. Ne ovisi postojanje Vlade o njemu i njegovim ministrima, nego o većini u Saboru”, izjavio je Fiolić. “Domoljubna koalicija i HDZ čvrsto žele nastaviti reforme koje su započete”, dodao je.

“Ima bezbroj scenarija. Mislim da će se Vlada sutra pretvoriti u labavu konfederaciju dvaju blokova”, predviđa Boris Rašeta i podsjeća da je “Šeks uskrsnuo” i kako ima velike ambicije. Rašeta navodi kako je čuo da je Brkić u kontaktu s brojnim saborskim zastupnicima i da mu se iz njegova današnjeg nastupa čini kako Milijan Brkić smatra da bi odlazak Karamarka bio nešto normalno. Željko Fiolić demantirao je novinara “24 sata” i rekao kako u stranci nema takvih frakcija ili struja.

Krešo Beljak bio je direktan: “Ovo će završiti izborima.” Beljak misli da je ova Vlada bila eksperiment koji je upravo propao, a zbog upitne trajnosti stajališta MOST-a, smatra da se i aktualne izjave trebaju uzeti s rezervom. “Ne može netko tko je dobio pet puta manje glasova raditi ovakve stvari, to je nedopustivo. Neka institucije naprave svoj posao”, obrušio se Beljak na MOST. “Saborski zastupnici HSS-a će pričekati nalaz Povjerenstva za sukob interesa, pa će tek onda razmisliti o povjerenju Tomislavu Karamarku”, istaknuo je.

“Ovo je represija na pravni sustav RH, kako medijska, tako i opozicije”, oštro je rekao Miodrag Demo i pozvao pravne institucije države da odrade svoj posao. Željko Fiolić se pitao zašto se u medijima ne piše i o drugim aferama, primjerice o aferi ministra Vrdoljaka i poslovanja njegove bivše žene s HEP-om. “Pozivam policiju, USKOK i Povjerenstvo za sukob interesa da istraže slučaj”, rekao je Fiolić. Rašeta mu je kontrirao da izvlače Vrdoljaku tu aferu tek sada kada je jasno da neće biti mogući koalicijski partner HDZ-a.

Ivan Vilibor Sinčić potvrdio da će glasovati za opoziv Tomislava Karamarka. “Ovo što se događa oko MOST-a… u početku se govorilo da institucije odrade posao, ali kad je Petrov vidio da tema neće ‘potonuti’, nego je aktualna, onda je postupio ovako da spasi malo rejtinga”, napao je Petrova Sinčić. Fiolić je uzvratio Sinčiću da se koristi čistim populizmom, jer je riječ samo o indicijama. Predsjednik Živog zida dodao je da za popisati tko je sve upleten u aferu oko INA-e treba veliki hamer papir.

Emisiju pogledajte ovdje: