Otvoren najduži tunel na svijetu

Otvoren je najduži tunel na svijetu, i to željeznički. Tunel Gotthard u Švicarskoj dugačak je 57 kilometara, a vlakovi će njime moći voziti brzinom do 250 kilometara na sat. Gradnja kroz čvrste stijene podnožja Alpa trajala je 17 godina i stajala 11 milijardi eura.

Ovo je, zapravo, projekt za zaštitu okoliša, a to znači da želimo zaštititi ljude koji žive u području Alpa. Moramo smanjiti emisiju buke i štetnih plinova te na taj način zaštititi Alpe u cjelini. Taj cilj možemo postići jedino premještanjem robnog prijevoza s ceste na tračnice, istaknuo je izvršni direktor AlpTransit Gottharda Renzo Simoni.
Njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande i talijanski premijer Matteo Renzi prisustvovat će svečanom otvaranju i krenuti tunelom u vlaku koji će ih odvesti iz Erstfelda, na sjevernom ulazu u tunel, do Bodija, južnih vrata smještenih u Tecinu, švicarskom kantonu gdje je talijanski službeni jezik.

Trebalo je ukloniti 28,2 milijuna tona izvađenog kamenja. Među tehničkim izazovima trebalo je riješiti problem temperature koja je mogla doseći 45 Celzijevih stupnjeva, namećući instaliranje snažne ventilacije kako bi se zajamčili prihvatljivi uvjeti na gradilištu.