Poskupjela cestarina na Istarskom ipsilonu

Poskupjela je cestarina na Istarskom ipsilonu, i to za 10 posto. Nove će cijene vrijediti do 30. rujna. U Bina Istri kažu kako se ljetna tarifa uvodi zbog održavanja autoceste, financijske stabilnosti te planiranog nastavka izgradnje istarskog ipsilona u punom profilu od Pazina do Učke. Za korisnike ENC uređaja cijene ostaju iste.

Osam i pol milijuna vozila na godinu prođe Istarskim ipsilonom. Činjenicom da od danas plaćaju skuplju cestarinu, vozači uopće nisu oduševljeni.

Koncesionar Istarskoga ipsilona, Bina Istra, objašnjavajući poskupljenje, u priopćenju među ostalim ističe kako je skuplja, ljetna tarifa iznimno važna za održavanje financijske stabilnosti projekta nastavka gradnje punoga profila Istarskoga ipsilona na njegovoj istočnoj strani.

Potvrđuju da su s ministrom prometa Olegom Butkovićem dogovorili početak radova na dionici od Rogovića do Učke ove godine.

Pretvaranje toga dijela istočnoga kraka u autocestu stajat će oko 170 milijuna eura. Za razliku od zapadnoga kraka Ipsilona koji nosi naslov turističkoga, ovaj istočni nazivaju gospodarskim.

Omiljena je ruta kamiona i ostalih prijevoznika, poduzetnika i njegovim bi im se proširenjem uvelike olakšao život. Usto, zasigurno bi se smanjio broj prometnih nesreća, kojih je na tome kraku čak 50 posto više nego na uređenome - zapadnome.