U Saboru niz primjedbi na izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Hrvatski je sabor poslijepodne raspravljao o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2015., kojoj vladajući spočitavaju da je u izvješću premalo pažnje posvetila negativnom utjecaju lošeg položaja žena na tržištu rada na demografsku sliku Hrvatske, da je propustila osuditi seksističke ispade u izbornim kampanjama te da vrijednosno zastupa rodnu ideologiju.

Ladislava Ilčića
(Hrast) zasmetalo je to što pravobraniteljica Višnja Ljubičić kao jedno od poglavlja svog djelovanja u izvješću navodi rodnu jednakost, što smatra "trikom". Prema ideologiji, koju zastupaju upravo udruge s kojima gospođa pravobraniteljica vrlo često nastupa, je spol nešto što je zadano biološki, znači muško i žensko, a rod je nešto što svaki čovjek sam bira pa onda muškarac može reći da on, eto, ima muške spolne organe ali se po rodu osjeća žensko ili obratno, tumači Ilčić.

Ustvrdio je kako to po zakonu nije osnova za djelovanje pravobraniteljice, no Ljubičić mu je uzvratila kako je rodna ravnopravnost propisana Zakonom o suzbijanju diskriminacije te kako se njezin ured uvijek na to referira.

Margareta Mađerić (HDZ) pravobraniteljici zamjera što ne regaira na očitu diskriminaciju na temelju spola u izbornim kampanjama, a kao primjer je navela kampanju sadašnje predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Mađerić drži da bi pravobraniteljica trebala snažnije poticati lokalnu samoupravu na izgradnju vrtića i druge infrastrukture, koja bi trebala olakšati položaj zaposlenih majki.

Primjedbe vladajućih oporba je protumačila kao najavu neprihvaćanja izvješća, što je zakonski razlog za smjenu pravobraniteljice.

Bio bih puno zadovoljniji vašim pledoajeom kada bi vaša Vlada dala pozitivno mišljenje na dva zakona koja su bila vrlo značajna za porodiljine naknade. Vaša je vlada dala negativno mišljenje na te zakone, što znači, vi drumom, a Vlada šumom, rekao je Mirando Mrsić (SDP).

I njegova stranačka kolegica Ingrid Antičević Marinović uvjerena je da vladajući namjeravaju rušiti izvješće kako bi smijenili Višnju Ljubičić, jer je kompetentna i objektivna, nije podilazila ni ovoj ni onoj vlasti.

Mađerić je uzvratila kako ne zna što je oporbene zastupnike potaknulo da prejudiciraju da će vladajući odbiti izvješće, no nije se izjasnila hoće li Klub HDZ-a, u čije je ime govorila, podržati izvješće pravobraniteljice.

Rasprava će se nastaviti sutra.