Pravobraniteljica u Saboru odbacila zamjerke o izvješću za 2015.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić odbacila je u saborskoj raspravi o svom izvješću za 2015. zamjerke koje su joj uputili zastupnici parlamentarne većine.

Ljubičić
odbija primjedbe da je demografskoj politici posvetila premalo prostora, samo stranicu izvješća. Onaj tko je imao prilike iščitati 300-tinjak stranica izvješća vidjet će da je pravobrabniteljica napravila najviše na zaštiti majki i trudnica, posebno 2012. kad je ukinula institucionalnu diskriminaciju HZZO-a, rekla je Ljubičić.

Ladislavu Ilčiću (Hrast) poručuje da je otvorena za razne inicijative, pa i za inicijativu obiteljskog obogaćivanja, zaručničkih tečajeva itd. Do sada smo pokazali otvorenost prema 341 organizaciji civilnog društva, razgovarala sam sa svim vjerskim zajednicama, otvoreni smo i prema takvim inicijativama, no ne možemo doći gdje nas se ne zove, odgovorila je zastupniku.

Pravobraniteljica, poručuje, nije stala na stranu 'za' ili 'protiv referenduma o ustavnoj definiciji braka, već je zauzela pravno stajalište koje je Ustavni sud uvažio. Nije, dakle, izašla izvan pravnog okvira, ni svog legitimiteta. Također odbacuje prozivke HDZ-a da nije reagirala na diskriminaciju u kampanji predsjednice RH.

Odbacila je prozivke i iz HDZ-a da nije reagirala na očitu diskriminaciju na temelju spola u izbornim kampanjama, konkretno kampanji sadašnje predsjednice Republike. Pravobraniteljica uvijek reagira prije izbora, poziva na retoriku primjerenu uljuđenim demokracijama, u vrijeme raspisivanja izbora ne smije reagirati, tumači Ljubičić i ističe da je 'post festum' upozorila na propuste učinjene u predsjedničkoj kampanji.

U Saboru niz primjedbi na izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Pravobraniteljica je istupala i prema visokim dužnosnicima, od potpredsjednika Vlade, preko premijera do gradonačelnika, ističe Ljubičić i dodaje da nikad nije bilo pritisaka te želi da se neovisnost pravobraniteljice zadrži.