Šustar: "Ajmo biti više uključivi, a manje isključivi"

O jučerašnjem prosvjedu za potporu kurikularnoj reformi raspisali su se svjetski mediji, a društvene mreže vrve fotografijama i snimkama. Članak koji je o prosvjedima objavio Reuters trenutačno je najčitaniji na tom jednom od vodećih svjetskih medija. 

Bila je fešta, tema je bila fešta. Mi nismo ni na kakvim suprotnim stranama  - ja sam nastavnik, radim na sveučilištu, tako da je temeljna poruka nemojmo podlijegati nekoj retorici koja ide na isključivost, agresivnost. Mislim, riječ je o obrazovanju naše djece - tu treba biti miran, treba biti staložen i ajmo biti više uključivi, a manje isključivi, komentirao je jučerašnji prosvjed "Hrvatska može bolje" ministar Predrag Šustar za Dnevnik HRT-a.

Dodao je kako je kompromis potreban, a on je već i učinjen kada je, i to dobro,  nastavljen rad s ekspertnom skupinom iz prošlog saziva. Pozvao ju je da nastavi rad i upitao zašto zazirati od kvalitetne rasprave. Problemi s ekspertnom skupinom nastali su nakon odluke saborskog odbora kojom se traži njezino proširenje. Moram reći, čak i prije ove odluke, još veće proširenje skupine tražio je i Rektorski zbor, smatra.

Sada smo u predvorju javne rasprave o kurikularnoj reformi, i pozivam javnost i stručnjake da se u nju aktivno uključe i daju svoje komentare. Nakon toga slijedi recenzijski postupak. Odluka Ministarstva na kraju mora se temeljiti na dokumentima, ne na ishitrenim procjenama i stavovima. Ekspertna skupina ne treba se ponašati tako isključivo i ja je i sada pozivam da se vrati. Bit struke je da se neslaganjem isprofilira kvalitetan dokument, zašto zazirati od kvalitetne rasprave, upitao je.

Razgovor s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović Šustar je ocijenio odličnim. Smatra da je to bila dobra želja da se stvori pravo ozračje, u kojem je lakše razgovarati i donositi odluke.

Što se tiče rokova za eksperimentalnu primjenu kurikularne reforme, koja je bila planirana za sljedeću školsku godinu u 60 škola, Šustar smatra da se ti rokovi još mogu ostvariti. Dodao je kako i neki članovi ekspertne skupine smatraju da bi se sljedeća godina trebala iskoristiti za edukaciju učitelja i nastavnika, pa bi se s primjenom reforme moglo početi 2017./2018. Možemo se strpiti. Svi su pozvani, potrebna nam je njihova pomoć, poručio je ministar Šustar.