Mons. Tomislav Rogić novi šibenski biskup

Papa Franjo prihvatio je odreknuće od službe šibenskog biskupa Ante Ivasa, koji je stekao uvjete za umirovljenje, te je za novoga šibenskog biskupa imenovao Tomislava Rogića, dosadašnjeg župnika i dekana na Udbini, priopćio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico.

Mons. Tomislav Rogić rođen je 8. studenoga 1965. u Senju, gdje je završio i osnovnu školu, a maturirao je u klasičnoj gimnaziji u Sjemeništu Zmajević u Zadru. Teologiju je studirao u Rijeci i Zagrebu.

Za svećenika je zaređen u Rijeci 22. lipnja 1991. kao svećenik tadašnje Riječko- senjske nadbiskupije, priopćeno je iz Hrvatske biskupske konferencije (HBK).
Mons. Rogić najprije je djelovao kao župni vikar u župi sv. Terezije od Djeteta Isusa na Vežici u Rijeci, a zatim odlazi na postdiplomski studij u Rim na Papinsko sveučilište Gregoriana gdje je magistrirao iz područja biblijske teologije.

Poslije povratka iz Rima bio je predavač na Biblijskoj katedri Teologije u Rijeci, studentski kapelan za grad Rijeku te župnik riječke Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Generalni vikar Gospićko-senjske biskupije bio je od 2000. do 2004., a zatim župnik i dekan Župe svetoga Križa u Ogulinu od 2004. do 2012.

Od 2012. župnik je i dekan na Udbini i Podlapači te je ravnatelj Nacionalnog svetišta hrvatskih mučenika na Udbini.

Mons. Ante Ivas bio je na čelu Šibenske biskupije od 1997., a kako je napunio 75 godina u prosincu 2014., prema Kanonskom pravu, stekao je uvjete za umirovljenje koje je i zatražio od pape.