Kriza Vlade: Karamarko za preslagivanje - Petrov: Ako uspiju, to će biti čudovište

Nakon otvorenog sukoba s premijerom Tihomirom Oreškovićem i potpredsjednikom Vlade Božom Petrovom jučer su u HDZ-u dogovarali odgovor na sjednici Predsjedništva stranke, a zatim i Središnjeg odbora.

Čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je da će preslagivanjem pokušati doći do nove većine u Saboru, no nije isključio ni izbore. Da je sjednica bila burna govori činjenica da je Milijan Brkić predložio Karamarku da se povuče iz Vlade.

Nije me uopće kritizirao, nego je on jedan od dvoje, troje ljudi koji su stavili na stol mogućnost da se povuče, što bi to značilo za stranku, Most, premijera itd. Onda se razvila diskusija, nikakve kritike. Nije se pitalo za moju odgovornost, nego je bilo razgovora o tome da li da se ja povučem iz Vlade, da li da dam ostavku. Zaključak je bio da ne jer je HDZ već previše ustupaka napravio, izjavio je Karamarko. Karamarko: Postoje elementi za preslagivanje

Javnosti se jučer obratio i čelnik Mosta Božo Petrov. Kaže da je Hrvatska u podređenoj poziciji samo zbog jedne osobe - Tomislava Karamarka. Petrov je za središnji HRT-ov Dnevnik kazao da je interesantno što Karamarko pokušava odlučiti za cijelu državuVuče svoju stranku, Vladu i sve u propast, samo da bi bio on taj koji će zaštititi nacionalni interes. Da mu je stvarno stalno do domovine, onda bi znao da postoji politička odgovornost, rekao je Petrov.

Odgovarajući na pitanje na koga HDZ može računati u Saboru, Petrov je kazao da bi to trebalo pitati tu stranku. Ako to mogu složiti, onda će to biti jedno čudovište, ali to je već njihov problem, dodao je. Izjavio je i da je jedino Karamarko kriv za ovakvu situaciju. Ne vidim zašto bi bio odgovoran Orešković, čovjek kojega je doveo HDZ. 
Petrov: Hrvatska je u podređenoj poziciji zbog Karamarka
Glavni odbor HSS-a odlučio je da se svi sporazumi s HDZ-om odnosno Domoljubnom koalicijom stavljaju izvan snage. Kao razlog navode nepoštovanje dogovorenih programskih sadržaja. Partnere iz Domoljubne koalicije pozivaju na redefiniranje odnosa kako bi se pristupilo pregovorima o eventualnom novom sporazumu. HSS u Saboru ima dva zastupnika: Branka Hrga i Davora Vlaovića.HSS prekida sporazum s Domoljubnom koalicijom; Beljak: Nismo mi dizači ruku

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak zatražio je raspuštanje Vlade i Sabora te što skoriji izlazak na izbore. Vlada sramoti državu i paralizirala je institucije, vezali su se lancima za svoje fotelje, naglasio je Vrdoljak.
Vrdoljak želi raspuštanje Vlade i Sabora te što skorije izbore

Podsjetimo, šef HDZ-a Tomislav Karamarko u petak je objavio da premijer Tihomir Orešković, nakon što je od zatražio Karamarkovu ostavku, više nema povjerenje HDZ-a. Orešković poslije nije javno istupao, no mediji prenose kako ni on nema namjeru podnositi ostavku na dužnost predsjednika Vlade. To bi značilo da će HDZ, ako ga se želi "riješiti", morati pokrenuti postupak njegova opoziva u Saboru.