Mesić: Karamarko je politički mrtvac, a Hrvatska velika nevladina udruga

Gost emisije Nedjeljom u dva bio je bivši predsjednik Stjepan Mesić. Komentirao je aktualnu političku situaciju te ukidanje ureda bivšeg predsjednika.

Posljednji put je bio u emisiji prije 14 godina. Bilo mu je 67 godina, a sada dakle 81. Na pitanje voditelja emisije Aleksandra Stankovića što se promijenilo Mesić je kazao da se njemu nije puno promijenilo u životu. Ja kad se gledam u ogledalo, vidim istog čovjeka, a onaj koji gleda sa strane vidi razliku. Bavim se ponekad sportom, a kako su svi u obitelji vegetarijanci, samo pas i ja jedemo meso, kazao je na početku emisije.

Na pitanje kako će se rasplesti kriza u Vladi, Mesić je rekao da je to teško procijeniti. Kriza je tu. Postoji nekoliko scenarija - novi izbori, to je jedino u redu, a moguće je preslagivanje koje ne može biti dugotrajno. Hrvatsku možemo nazvati jednom velikom nevladinom udrugom - jer Hrvatska nema vladu, rekao je.

Za šefa HDZ-a Tomislava Karamarka rekao je da se ne radi o sukobu interesa ili kaznenom djelu. Ovdje se radi o moralno-političkoj odgovornosti. Ona je evidentna. Ako misli dobro svojoj stranci, on bi morao odstupiti. Morao je znati što mu radi žena, kazao je Mesić.

Biračko tijelo je korektivni intelektualac. Građani su na prethodnim izborima željeli treći put pa je zbog toga Most uspio. No sad se pokazalo da ni to nije u redu. Ostat će ponovno isti odnos snaga, ali ipak malo promijenjen. Odluke bivše vlade, u posljednjoj godini njihova mandata, pokazale su se kao korisne. Hrvatska se izvukla iz recesije i gospodarstvo je raslo - građani će to honorirati, smatra.

Milijan Brkić ili Tomislav Karamarko?

Brkić je evoluirao, do koje mjere i koliko bi to bilo korisno za Hrvatsku, teško mogu reći. Za Karamarka, s obzirom na to što se događalo s njim i njegovom suprugom, mislim da je u političkom smislu mrtvac koji hoda, ali on to još ne razumije, smatra Mesić.

O ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću...

Kod njega je problem to što je osudio zločine koji su se dogodili  s ustaške strane, a nikad nije ih osudio ustaški režim. Nije se odrekao nijedne poruke koje je slao na razinim skupovima ili pisanim izjavama, kazao je Mesić.

Ina-MOL

Josipa Petrovića znam jer je bio član uprave Ine. Imao je dobre odnose s premijerom Ivom Sanaderom. Sanadera pitao sam prodaje li se Ina ili ne jer me obavještavala tadašnja uprava o tome. Tri puta sam ga tražio da ih primi. Govorio je da hoće, neka  se jave. No tek četvrti put kada sam rekao da ću ići u javnost, onda je Sanader reagirao. Rekao da se Ina ne prodaje, nego da je riječ o restrukturiranju upravljanja Inom. Tražio sam ugovor i nisam ga mogao dobiti. Na uvid ga je dala tek Jadranka Kosor, objasnio je Mesić.

Na pitanje što su u to vrijeme radile tajne službe, Mesić je rekao kako nije dobivao informacije o neprijateljskom preuzimanju Ine.

O ukidanju svojeg ureda

Smatram da ured ima smisla, kao što ima u svim zemljama u kojima je neposredni izbor predsjednika države. Gdje god je predsjednik neposredno biran, on ima ured. Bez obzira na to o kojoj se zemlji radilo, tri bivša bugarska predsjednika imaju svoj ured.

Smatram da sam mogao učiniti puno s iskustvom i vezama, jer sam uspostavio vezu s mnogim predsjednicima, što je koristilo našem gospodarstvu. Budžet je plaća jedinog službenika kojeg smo imali i troškovi ureda, režije. Ti koji su inzistirali na ukidanju, nisu si dali truda informirati što taj ured radi. Mogli su shvatiti da se raditi o nekoliko stotina milijuna eura poslova sklopljenih sa zemljama koje sam ja otvorio. Ja mogu doći do svakog predsjednika države, što gospodarstvenici ne mogu,
kazao je Mesić.

Ja sam otvarao Kazahstan, sad dolazi 100 miljuna eura poslova, Azerbajdžan 100 milijuna eura, Turkmenistan također 100-tinjak milijuna, i tu se poslovi nastavljaju, mi tim zemljama gradimo brodove. Već samo te tri zemlje da uzmete. Otvarao sam ja i druge zemlje, ali nisu bili u tim iznosima ugovori. Ono od 5, 10 i 15 milijuna eura ne spominjem. Sklopio sam više poslova nego cijela ova Vlada u sadašnjem sastavu, odgovorio je Mesić na pitanje što je radio u svojem uredu.

Razgovaralo se i o putu u Sjevernu Koreju, nacizmu i komunizmu,  izgubljenim čekovima iz Australije, Srbiji i drugim temama.