Zakošek: Čitava kriza izazvana je pokušajem jednog aktera da obrani svoju poziciju

Preslagivanje većine u Saboru ili novi izbori? Hoće li se HDZ odreći svojeg predsjednika Tomislava Karamarka ili će zatražiti opoziv premijera Tihomira Oreškovića? Koliko će na odluke i postupke Mosta i HDZ-a utjecati sve vjerojatnija mogućnost novih izbora i zauzimanje početnih položaja? Koji je najbolji izlaz za državu? Veliku političku krizu U mreži Prvog analizirali su politolog Nenad Zakošek, kolumnist Zvonimir Despot i analitičar Krešimir Macan.

Zakošek je objasnio kako u Ustavu RH stoji da je izglasavanje nepovjerenja ministrima ili premijeru, uz samo raspuštanje Sabora, najbrži put do izbora.Đ

Despot je rekao da potpuni raspad sustava nije od jučer, već traje zadnjih nekoliko godina, samo je bio saniran time što smo u buđetu imali više novaca. Drži da je presudan moment bio onaj kada je izabran novi predsjednik SOA-e jer je Tomislav Karamarko tada shvatio da više ne može kontrolirati policiju i tajne službe. Hrvatska živi u prividnoj demokraciji gdje svakodnevni život ovisi o politici. Previše smo ispolitizirana zemlja. Belgija je primjerice bila bez vlade 580 dana pa je država normalno funkcionirala. Koliko god je vlada Italija promjenila, država je funkcionirala. Tako to izgleda u zemljama s razvijenom demokracijom , istaknuo je.

Orešković je pozvao Karamarka i Petrova na opoziv jer blokiraju rad Vlade i on ne može raditi, rekao je Macan. Da je on dao ostavku, gdje bi bio? On nema uporište u Vladi pa nije imao izbora. U oba slučaja nemamo Vladu. Orešković ne mora dati ostavku dok god nema većine u Saboru koja će to zatražiti - i to je sad jedna pat pozicija , objasnio je.

Zakošek je istaknuo da u drugim zemljama, za razliku od naše, tehničke vlade funkcioniraju. No kod nas se niti jedan ministar ne usudi ništa poduzeti u ovakvoj situaciji. Naglasio je i da mi sad imamo rast BDP-a od gotovo 3 posto koji nije zasluga niti Milanovićeve vlade, niti ove vlade, već ekonomija na temelju članstva u EU raste. Naravno da smo svi paralizirani zbog ovih sukoba, no ipak društvo živi i sva ministarstva i institucije moraju funkcionirati.

Kontrirao mu je Macan koji je istaknuo da imamo ministre no da nisu imenovane uprave javnih poduzeća. HAC tako ima jednog člana uprave. Ljudima su istekli mandati, nema tko odlučivati. Nema privatizacije.

Despot je istaknuo kako je Oreškovićevo obrazloženje da je morao prekinuti sjednicu Vlade zbog sastanka SOA-e poruka Karamarku da nešto ima. Možemo očekivati da će u sljedećim danima izaći još nešto pred zid što će gurati one oko Karamarka da se što više odmaknu od njega, da shvate da je on politički mrtvac.

Macan se složio s Despotom da je SOA bila predmet interesa upravo zbog onih aktivnosti koje je provodila prije. Poznato je da je štitila hrvatske interese vezano za neke mađarske akcije u Hrvatskoj. Tu su bila velika špijunska nadmetanja. I sad je pitanje što sve SOA u suradnji s drugim drugim prijateljskim službama zna o tim ativnostima, rekao je. Despot je dodao da se ne smije zaboraviti da iza mađarske politike stoji ruska politika.

Zakošek smatra da je upravo sada trenutak kad trebamo redefinirati nacionalne interese. Čitava kriza izazvana je pokušajem jednog aktera da svoju poziciju obrani i spreman je sve žrtvovati da se on ne bi morao povući. Vidimo da glavni argumenti za njegovu smjenu ne dolaze više iz opozicije i nekih medija nego iz samog srca vlasti, naglasio je. Uvjeren je da će se trenutna situacija razriješiti u sljedećih nekoliko dana.