Nastavljeno suđenje Perkoviću i Mustaču u Münchenu

U Münchenu je nastavljeno suđenje bivšim djelatnicima državne sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. Gotovo 20 mjeseci traje proces, danas na 109. ročištu suci su slušali izlaganje danskog vještaka profesora Christiana Nielsena.

Vještak Nielsen analizirao je nove dokumente koji su "težak" dokaz u Münchenu. Analizirao je dokumente iz jugoslavenskih arhiva i spise koje posjeduje sud u Münchenu.

U vještačkom nalazu danski povjesničar rekao je sucima kako je glavni cilj Službe državne sigurnosti u inozemstvu bio borba protiv neprijateljske emigracije. Raznim sredstvima i mjerama od kojih su likvidacije bile krajnje sredstvo, a Udba za njih nije preuzimala odgovornost.

Udba je imala crne fondove, rekao je sucima, navodeći za što su sve upotrebljavali taj novac.

Nielsen je navodio niz podataka o akcijama Udbe protiv, kako je u spisima nazivaju, ustaške emigracije. Vještak zaključuje - za službe u Beogradu i Zagrebu Đureković u emigraciji bio je ozbiljna opasnost.

Naveo je podatak bivšeg jugoslavenskog ministra unutarnjih poslova Herljevića da je među 30.000 emigranata njih 4-5 tisuća ekstremnih.

Vještak smatra da Herljević gotovo izričito potvrđuje praksu likvidacija, otmica ili trajnog ranjavanja emigranata i jaku vezu komunističkih političara s tom praksom. Izjave bivšeg šefa beogradske Udbe Dušana Stupara da Arkan nije trebao ubiti, nego oteti Đurekovića, vještak Christian Nielsen nije mogao komentirati.