Američki mediji: Hillary Clinton osvojila demokratsku predsjedničku nominaciju

Hillary Clinton osvojila je potrebni broj delegata za demokratsku predsjedničku nominaciju, objavilo je nekoliko vodećih američkih medija, uoči predizbora u šest saveznih država.

Bivša senatorica i državna tajnica Clinton tako bi postala prva kandidatkinja neke velike političke stranke u predsjedničkoj utrci  u 239 godina povijesti SAD-a.

No njezin protivnik Bernie Sanders najavio je da će se boriti do kraja u kampanji koja je pokazala duboki jaz između lijevog krila i umjerenijeg dijela Demokratske stranke.

Sandersov glasnogovornik kazao je kako su američka novinska agencija Associated Press i televizijska kuća NBC pogriješili što su Hillary Clinton pripisali i glasove superdelegata koji, osim delegata izabranih po saveznim državama, imaju pravo glasa na stranačkoj konvenciji u srpnju.

Naš je posao od sada do konvencije uvjeriti te superdelegate da je Bernie puno snažniji kandidat protiv Donalda Trumpa, kazao je Sandersov glasnogovornik Michael Briggs u priopćenju napadajući brzopletost medija.

Superdelegati na stranačkoj konvenciji su stranački prvaci, senatori i zastupnici u američkom Kongresu Demokratske stranke, guverneri iz redova demokrata i oni se mogu predomisliti u svakom trenutku.

Clinton vodi među starijim biračima koji imaju snažnije veze s Demokratskom strankom. Njezina predizborna obećanja usmjerena su na nastavak i poboljašanja politike prethodnika sadašnjeg predsjednika Baracka Obame.