Reiner: Prvo će se glasovati o povjerenju premijeru

Rok Vladi za očitovanje o opozivu premijera Tihomira Oreškovića je 8 dana, zatim u Saboru kreće rasprava unutar 30 dana ili ranije. Logično je da se u Saboru prvo raspravlja o povjerenju premijeru, a potom o ranije podnesenom zahtjevu SDP-a za opozivom prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, rekao je predsjednik Sabora Željko Reiner. Činom neizglasavanja povjerenja premijeru, Vlada pada, naglasio je.

Šef oporbe želi prijevremene izbore što prije jer ne želi stabilnu vladu i nada se da će u nekin novim izborima uhititi više glasova. HDZ se ne boji novih izbora, ali što oni znače? Rejting nestabilne zemlje pada, milijarde eura nećemo moći povući. Šteta od novih izbora je ogromna, smatra Reiner.Raskola u HDZ-u nema, stranka je jedinstvena i svi koji pokušavaju pokazati obrnuto se jako varaju. Dva ili tri čovjeka u Varaždinu nisu cijela stranka. Svi smo unisoni i jedinstveni. Odgovorio je tako Reiner na pitanje o mogućem raskolu u HDZ-u.

Nitko ne može poreći da nije čudno da premijer 20 minuta prije sjednice Vlade bez obavještavanja najbližih suradnika napušta zgradu vlade i odlazi u SOA-u. Logično je da šef SOA-e dođe k premijer jer mu je on nadređeni, a ne obrnuto, komentirao je Reiner jedan od razloga HDZ-a za opozivom Tihomira Oreškovića.Dakle, učinjen je prvi korak za opoziv premijera, a otprije postoji postupak za opoziv prvog potpredsjednika. Sanja Barić, predstojnica katedre za ustavno pravo na riječkom fakultetu u središnjem Dnevniku HRT-a pojasnila je rokove, a vjeruje da bi se o opozivu premijera u Saboru moglo gasovati već krajem sljedećeg tjedna.