Pilulu za dan poslije može kupiti doslovno svatko

Ministar zdravlja Dario Nakić potpuno je liberalizirao prodaju pilula za dan poslije koje sprečavaju neželjenu trudnoću. Po novome upitnik za pacijentice više nije obvezan, a pilule dostupne bez recepta u ljekarni može kupiti bilo tko, pa čak i maloljetnici.

Novom odlukom ministra Nakića, postojeći upitnik za pacijentice više nije obvezujući, a obje dostupne pilule bez recepta u ljekarni može kupiti bilo tko, pa čak i maloljetnici.

S obzirom na najnovije stavove struke vezane uz sigurnosni profil izdavanja lijekova ellaOne i Escapelle, koji nisu abortivna sredstva, nego odgađaju ovulaciju te tako sprečavaju neželjenu trudnoću, kao i bezreceptni režim izdavanja navedenih lijekova u gotovo svim državama EU, smatramo da ispunjavanje upitnika prilikom izdavanja hitne kontracepcije nije potrebno, priopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Pilula za dan poslije nije bezazlena, kažu farmaceuti, može izazvati krvarenja, glavobolje, ozbiljne poremećaje hormona, a u krajnjem slučaju, ipak može doći i do neželjenih trudnoća. Pitanje koje se nameće jest gdje je granica i kako je premostiti.