Orešković bio na sastanku s predsjednicom; ne želi podnijeti ostavku

Premijer Tihomir Orešković zatražio je sastanak s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Sastanak je završen, a premijer je ušao i izašao na sporedni ulaz te tako izbjegao novinarska pitanja. Pretpostavlja se da su razgovarali o krizi Vlade.

Premijer je prije održao konferenciju za novinare na kojoj je izjavio kako očekuje poziv Tomislava Karamarka.  Istaknuo je kako ne može odstupiti jer bi time priznao da nešto nije dobro radio. Želim imati priliku obraniti se u Saboru, rekao je premijer.

Došao sam se baviti ekonomijom, gospodarstvom, ne SOA-om, ali moram znati što se događa u zemlji, izjavio je Orešković. S predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović na tom planu imam dobre odnose.

Nismo više mogli ovako funkcionirati, pa sam u jednome momentu zatražio da obojica potpredsjednika podnesu ostavke, rekao je. Izrazio je uvjerenje da se situacija još uvijek može nekako riješiti. Opovrgnuo je da mu je Milijan Brkić nudio jedno od mjesta u novoj vladi.

Optužbe su teške i lažne i doći ću se braniti u Sabor. Pojavit ću se ondje radi svoje časti i braniti od lažnih optužbi, rekao je Orešković novinarima u Banskim dvorima. Naglasio je da će se u Saboru riješiti situacija. "Sabor će odlučiti sudbinu, idemo li na izbore ili ne, dodao je.

Orešković se nada da će Sabor donijeti odluku koja će pružiti mogućnost da ova Vlada može dalje funkcionirati te je uvjeren da ona to može. Vjerujem u ovu Vladu, ali se neke stvari moraju promijeniti. Vjerujem da će pobijediti ono što je najbolje za Hrvatsku, naglasio je.

Na novinarsko pitanje što se događalo u SOA-i i o čemu se razgovaralo,  Orešković nije htio odgovoriti. Rekao je da se neke stvari ne mogu dijeliti s javnošću, da nema opasnosti kad je riječ o nacionalnoj sigurnosti.


HDZ tvrdi da imaju dovoljno ruku u Saboru za preslagivanje Vlade i ne razmišljaju o odustajanju od zahtjeva da opozovu premijera. SDP je za raspuštanje Sabora navodno prikupio 60-ak glasova, a sada slijede razgovori s manjincima.

Most i dalje stoji iza premijera i neće sudjelovati u trgovanju. Miro Bulj poručio je HDZ-u kako nema prodaje u Mostu te da im je obraz najbitniji. "Šaljemo im poruku - nećete. Oni ako imaju 76, onda tu nema problema. Neka izađu sa 76 i to je to. Ili neka prihvate jednostavnu ponudu o novom potpredsjedniku vlade", kazao je Bulj.

Gordana Rusak, članica Kluba zastupnika HSLS-a, izjavila je kako njihov klub još nije odlučio hoće li poduprijeti SDP-ov zahtjev za raspuštanje Sabora. "Ne može se baratati mojim imenom. Nitko me nije kontaktirao i nije korektno da netko upotrebljava moje ime na nekoj listi, a nije me ni pitao. Ne bih u ovom trenutku iznosila ni svoj stav o tome", rekla je Rusak novinarima u Saboru.

"O tome koliko imamo potpisa za preslagivanje Vlade trebate pitati kolege iz HDZ-a, oni su na sebe preuzeli posao u vezi s prikupljanjem potpisa i uvjeravaju nas da imamo dovoljno potpisa", rekao je potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš (HSP AS).

"Vladajaća garnitura u Hrvatskoj treba ili sankcionirati neprihvatljivo ponašanje prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka ili vratiti mandat narodu", izjavio je u Luxembourgu ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, upitan kako će se rasplesti kriza Vlade. Orepić, koji u Luxembourgu sudjeluje na sastanku ministara unutarnjih poslova EU-a, nije izravno odgovorio na pitanje hoće li Most poduprijeti zahtjev oporbe za samoraspuštanje Sabora.

Saborska zastupnica HRID-a Irena Petrijevčanin Vuksanović izjavila je za Hinu kako zastupnici HRID-a nisu i ne namjeravaju sudjelovati u preslagivanju parlamentarne većine. "Postojeći politički kaos svojom neodgovornošću izazvalo je vodstvo HDZ-a i Mosta pa neka sami riješe svoje probleme i odnose. I dosad smo isticali da su izbori bolje rješenje nego ovaj politički kaos koji destabilizira državu", rekla je. Dodala je kako je to za sada njezin osobni stav, ali je posve sigurna da će isti stav u ponedjeljak potvrditi predsjedništvo stranke. 

Milanović: Skupit ćemo dovoljno potpisa

Zastupnici nacionalnih manjina sastali su se oko 13 sati, no nisu se dogovorili jesu li za formiranje nove vlade ili raspuštanje Sabora. Odluku su najavili za srijedu. Veljko Kajtazi rekao je u Dnevniku 3 HTV-a da Klub nacionalnih manjina može djelovati samo zajednički, u interesu nacionalnih zajednica. "Interes manjinskih zajednica stavljen je i njihov je problem u fokusu Vlade - ali tomu do danas nismo svjedočili", zaključio je Kajtazi.

Beljak: HSS je za opoziv premijera Oreškovića

Predsjedništvo Hrvatske seljačka stranka jednoglasno je zaključilo da je HSS za raspuštanje Vlade RH u ovakvom sastavu, jer Tihomir Orešković nema izborni legitimitet te je pozvalo svoju dvojicu zastupnika u Hrvatskom saboru da prilikom glasovanja o povjerenju Oreškoviću budu za njegov opoziv, izjavio je Hini predsjednik HSS-a Krešo Beljak, nakon sjednice Predsjedništva.