Poligraf: Tko će u Saboru prikupiti 76 potpisa

Pitanje svih pitanja jest tko će u Saboru s jednim ili drugim ciljem prikupiti 76 potpisa. To je bila i tema emisije "Poligraf" Hrvatskoga radija. U emisiji su gostovali Josip Borić (HDZ), Peđa Grbin (SDP), te analitičari Smiljana Leinert Novosel i Slaven Letica.

Mi mislimo da je taj proces pri kraju jer je počeo prije 10-ak dana. Smatramo da će završiti sljedeći tjedan, rekao je Borić.

Peđa Grbin nije siguran hoće li njegova stranka prikupiti dovoljno za raspuštanje Sabora, ali je siguran da za Hrvatsku postoje samo dvije opcije.

Jedna opcija su novi izbori, druga opcija je rušenje Vlade gospodina Oreškovića i izbor nove vlade u režiji HDZ-a. U toj situaciji Most će morati izabrati koju će od te dvije opcije prigrliti jer treće opcije nema, kazao je Grbin.

Postoji mogućnost formiranja velike koalicije, to bi bilo daleko najjeftinije, najbolje rješenje za Hrvatsku, smatra Letica.

HDZ i dalje čeka premijerovu ostavku, iako je on nekoliko puta rekao da je ne namjerava podnijeti. Očekujemo njegovu ostavku, međutim ovisi o njemu kada će to napraviti i ubrzati ovaj postupak, rekao je Borić.

Na tu poziciju mora doći osoba koja ima, ne samo izborni legitimitet već prije svega politički legimitet da može voditi taj sustav kao što ga Orešković nije imao, a posljedice vidimo sada, tako ga, nažalost, nema niti gospodin Marić, rekao je Grbin.

No građanima Hrvatske zasad samo ostaje čekati tko će prvi izbrojiti do magičnog broja 76.