Sabor nije prihvatio izvješće pravobraniteljice za djecu

Sa 64 glasa protiv, 56 za i devet suzdržanih Sabor nije prihvatio izvještaj pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić za 2015. godinu. Time su otvorena vrata i za njezinu smjenu, kao i prije koji tjedan za pučku pravobraniteljicu. Protiv su bili gotovo svi zastupnici Domoljubne koalicije, oporba je bila za, dok su Mostovi zastupnici bili suzdržani.

"Zapravo, morala bih očekivati smjenu s obzirom na relativno jasnu odredbu zakona", izjavila je novinarima nakon glasovanja Milas Klarić. Doduše, dodala je, Vlada bi o tome morala uputiti prijedog, a ako ga Vlada ne uputi, nastaje pat-pozicija. "U svakom slučaju ovakva odluka jest politički utjecaj na neovisnost rada pravobranitelja", zaključila je.

Sabor je prihvatio izvještaj o radu četiri obvezna mirovinska fonda kojima upravljaju SZ, Erste, PBZ Croatia Osiguranje te Raiffeisen društvo. Saborska većina uspjela je u petak osigurati kvorum, okupila je 78 zastupnika. Oporbeni zastupnici testirali su većinu, pa se nisu prijavili kod utvrđivanja kvoruma, no kod glasovanja se otkrilo da je u dvorani više od 120 zastupnika. "Drago mi je da se kvorum dramatično i na čudnovat način povećao", primijetio je predsjednik Sabora Željko Reiner.

Reiner je odbio u dnevni red uvrstiti zahtjev Laburista za raspuštanjem Sabora. Poručio je kako će to biti uvršteno u skladu s Poslovnikom - u roku od 15 dana. Reiner je drugi petak zaredom odbio uvrstiti HNS-ove zaključke o kurikulumu na tragu zahtjeva s velikog prosvjeda. Iako im je prošli tjedan kazao da će ih uvrstiti ovaj petak, danas je ponovno poručio da će to učiniti sljedeći tjedan.