Orešković i Panenić: Energetskim projektima do oporavka

Vlada je s tri energetske tvrtke - Inom, nigerijskim Oandom i kanadskim Vermilion Energyjem, potpisala ugovore za šest prostora za istraživanje u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Tvrtke će u sljedećih pet godina na tom području tražiti naftu i plin. U Vladi vjeruju da će taj projekt povećati stabilnost opskrbe energentima, potaknuti investicije i otvoriti nova radna mjesta.

Premijer je zadovoljan zbog ulaganja u energetski sektor. Ovakvi su projekti, kaže, ključni za gospodarski oporavak. Nafta koja se pronađe bit će prerađena u hrvatskim rafinerijama. Ova investicija je bitna jer dokazuje da je Hrvatska otvorena za ulaganja i da se počela stvarati ta pozitivna investicijska klima, istaknuo je.

Ministar gospodarstva ističe kako je dobro što se projekt realizira na područjima na kojima vape za investicijama. Danas možemo reći da ćemo u Slavoniji, u praktično svim županijama, imati brojna istraživanja, brojne ljude koji dolaze, koji će isto tako trebati brojne usluge, gdje ja vjerujem da će i lokalna ekonomija naći svoj interes, naglasio je ministar Tomislav Panenić.

Kanadska tvrtka Vermilion Energy, koja je dobila najviše istražnih prostora, posluje na tri kontinenta i u nekoliko europskih zemalja. Vjerujemo da sigurnost, okoliš i profitabilnost idu ruku pod ruku. Ako se energetska djelatnost obavlja na pravi način, te tri stvari nisu u sukobu, rekao je predsjednik Uprave te tvrtke Anthony Morano.

Dugu tradiciju proizvodnje nafte i plina na kopnu nastavlja i Ina. Kada smo u 2011. ostali bez nekih istražnih koncesija, naše su mogućnosti bile malo ograničene. Ipak, uspjeli smo na postojećim poljima preokrenuti trendove i povećati proizvodnju. Ali normalno da bi bez nove koncesije dugoročno bilo vrlo teško, rekao je Zoltan Aldott, predsjednik Uprave Ine.

Vrlo se teško i ekološke udruge mire s proizvodnjom nafte u Hrvatskoj, pa su prije potpisivanja ugovora organizirale prosvjed. Došli smo ovamo iskazati duboko neslaganje s odlukom Vlade da preda Slavoniju, Baranju, Srijem i Podravinu bez rasprave s lokalnom zajednicom, zapravo iza zatvorenih vrata, rekao je Luka Tomac iz Zelene akcije.

Kompanije s kojima su potpisani ugovori pet će godina provoditi istraživanja. Ako se polja pokažu komercijalno isplativima, moći će ih eksploatirati u idućih 25 godina.