Kako zaustaviti odlazak liječnika?

Od ulaska Hrvatske u EU zemlju je napustilo 350 liječnika. To je više od jedne generacije studenata koji završe Medicinski fakultet u Zagrebu.

Podatak koji ne ulijeva mnogo nade je i taj da je oko 1300 studenata medicine zatražilo dokumentaciju Hrvatske liječničke komore za odlazak na rad u inozemstvo. Kako bi pokušao neutralizirati taj trend, Centar za planiranje zanimanja u biomedicini organizirao je prvi Dan liječničkih karijera.

Održani su izlaganja i radionice o mogućnostima zaposlenja i dobivanja specijalizacije u Hrvatskoj nakon završetka medicinskog fakulteta. Mlade liječnike time se želi ohrabriti za ostanak u Hrvatskoj, a odgovorne potaknuti na konstruktivan dijalog kako bi se obnovila perspektiva za ostanak liječnika u Hrvatskoj i osigurala kvalitetna zdravstvena zaštita za pacijente.

Dan liječničkih karijera organizirao je Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu MEF-a, a njegov predstojnik Danko Relić izrazio je uvjerenost da će svakom mladom liječniku i studentu medicine pružiti mnoštvo korisnih informacija o budućem odabiru i pronalasku radnog mjesta u Hrvatskoj.

Svjedoci smo gomile 'headhunter' agencija koje nude 'brda i doline' zdravstvenim radnicima ako odu iz Hrvatske, no ta medalja ima dva lica. One obično nude samo veće plaće, iako je razlog nezadovoljstva u Hrvatskoj nepovjerenje u sustav, a ne plaće, rekao je Relić.

Nemogućnost napredovanja i teško ulaženje u sustav najviše demotivira mlade liječnike i potiče da razmišljaju o odlasku, ustvrdio je organizator događaja na koji se odazvalo 487 sudionika i 25 izlagača.