Barclays: Umjesto u hrvatske, ulažite u srbijanske i mađarske vrijednosnice

Kriza vlasti sve više utječe i na javne financije. Velika multinacionalna banka Barclays u svojem novom izvješću o Hrvatskoj ulagačima preporučuje da umjesto u hrvatske - ulažu u srbijanske i mađarske vrijednosne papire.

Smatraju da trenutačna politička previranja - prijete opstanku Vlade i provedbi reformi, pa preporučuje ulaganja u obveznice zemalja koje ipak imaju stabilnije vlade.

Događa nam se ono što sam ja prije tri tjedna predvidio da neodgovornost u obnašanju vlasti može dovest do ovoga da oni koji nam trebaju posuditi novce i koji nas trebaju kreditirati će to skupo naplatiti, ističe Ivan Šuker.

Mislim da tu Barcleys se nije dobro ponio, možda zato što nije bio izabran za aranžera pa tako donose odluke, i mislim da to nisu dobre odluke jer nismo čuli druge, rekao je Boris Lalovac.

Marić: Preporuke analitičara Barclaysa nisu signal za kreditni rejting

Analitičari Barclays banke, kao i mnogi drugi analitičari banaka, analiziraju relativne odnose tržišnih cijena hipotetskih portfelja. Dakle, u ovom slučaju se radi o usporedbi tržišnih prinosa iz tri različita rejting razreda. Hrvatska, Srbija i Mađarska nisu u istoj kategoriji po pitanju kreditnog rejtinga pa je to teško uspoređivati, ali njihova preporuka ne znači ništa u smislu toga da je to nekakvo nagovještavanje ili signal po pitanju kreditnog rejting, izjavio je Marić za Meda servis, komentirajući najnovije preporuke Barclays banke.